SOTM Baltics – osa I

SOTM Baltics-PosterSOTM Baltics 2013SOTM Baltics järjestetään (-tiin) 3.-4.8.2013 Viron Tartossa. State Of The Map -tapahtumat keräävät OpenStreetMapin kehittäjät, kartoittajat ja käyttäjät yhteen. SOTM Baltics järjestetiin nyt ensimmäistä kertaa, paikalla oli noin 50 henkilöä pääosin Virosta, Venäjältä sekä muista Baltian maista.

Matkustin paikan päälle jo perjantaina. Pre-conference tapaaminen vietettiin iloisissa merkeissä paikallisessa ruutikellarissa (Püssirohukelder). Paikkaa voi suositella oluen ystäville.

Varsinainen konferenssiohjelma alkoi sivistysmaiden tapaan lauantaina vasta klo 12. Tapahtuma järjestettiin Tarton yliopiston päärakennuksessa.

Henk Hoff ja Jaak Lainaste avasivat SOTM Balticsin. Jaakin mukaan OpenStreetMap on valmis Baltian maissa.

Welcome to the University – Alexander N: Esityksen pitäjän sukunimi lipsahti ohi, joten jäi arvoitukseksi. Mielenkiintoista, että Maantieteen laitoksen henkilöstöstä ei ollut löytänyt avauksen pitäjää, ehkä OSM on liian anarkistinen kansanliike. Tarton väestöstä 20% on opiskelijoita. Tarton yliopisto kuuluu myös 3% parhaimmista yliopistoista.

A word from OSM Foundation – Dermot McNally: OpenStreetMap (siis me) voitti ” Geospatial Content Organisation of the year 2012″ -palkinnon, lisätietoja OSM Foundation blogista.

OpenStreetMap address base: ready for prime time? – Maxim Dubinin: Maxim oli tehnyt erilaisia kokeiluja ja analyysejä OpenStreetMap-aineiston osoitteistosta Venäjällä. Olivat etsineet poliisien osoitteita 112.ru-palvelsta ja geokoodaanneet: 41k osoitetta Moskovassa, joista 65% osui rakennukseen ja 33% tielle. Äänestyspaikkoja oli noin 3500 kpl, joista lievän jälkiprosessoinnin jälkeen 97% osui rakennukseen. Venäjällä on noin 5000 orpokotia: alueelliset vaihtelut olivat suuria. Isot kaupungit (Moskova, Pietari) ovat hyvin kartoitettuja alueita, mutta muualla vaihtelu on hyvin suurta. Maxim oli myös tehnyt kevyen vertailun kaupalliseen geokoodaus-palveluun (Yandex): molemmat olivat yhtä huonoja (tai hyviä) riippuen alueesta. OSM osoitteiden parantaminen edellyttää lisää kartoitusta, mutta myös posiitivisen palautteen antamista kartoittajille geokoodauksen hyödyntämisestä.

Gone Shopping: detailed retail mapping – Jerry Clough: Jerryä oli ruvennut häiritsemään kaikenlaiset Internet luettelot (YACID=Yet Another Crap Internet Directory): Nottinghamissa 6 vuotta sitten lopetettu pubi, jonka rakennus oli purettu 4 vuotta sitten, löytyy edelleen lukuisista luettelopalveluista. Nottingham on Iso-Britannian 8. suurin vähittäiskauppa-alue, joten Jerry päätti tehdä asialle jotain.

Yksi käytetyistä lähtöaineistoista oli luettelo hygieeniapasseista (Food Hygiene Rating): vapaa paikallinen aineisto. Kattaa 50-60% kaikista vähittäiskaupoista. Täydentävä kartoitus ilmavalokuvilta ja kuvaamalla paikan päällä kauppojen sekä kahviloidan tiedot. Kauppakeskusten kartoittaminen on hankalaa: valokuvaaminen kielletty, useita tasoja, sisätilojen kartoitus.

Open 2.5D maps: concepts and rendering pipeline – Vladimir Elistratov: Perustietoa OSM aineiston visualisoinnista 3D malleiksi. Mainittuja Open Source -ohjelmistoja: POV-Ray ja Blender. Myös F4-kartat mukana esityksessä:

SOTM Baltics F4 map

World Cleanup and World Waste Map – Kadi Kenk: Virossa oli noin viisi vuotta sitten hyvin roskaista. Let’s Do It! -projekti keräsi 600 vapaaehtoista siivoamaan maan. 300 roskien kartoittajaa yhden viikonlopun aikana. Yli 500 yhteistyökumppania, 0 euron budjetti. Kampanjaan ilmoittautui yli 40k ihmistä. Video valoittaa enemmän asiaa:

Kampanja jatkuu nyt hieman erilaisena: http://www.letsdoitworld.org/.

Seuraavaksi siirrymme lounaalle. Raportointi jatkuu ellei lounas venähdy pitkäksi 😉

SOTM Baltics – osa II

Advertisement

Posted on 03.08.2013, in Tapahtumat, Yleistä and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: