SOTM Baltics – osa II

SOTM Baltics – osa I

Lounas pysyi aikataulussa ja aloitamme seuraavat sessiot.

OpenStreetMap in Estonia – Jaak Laineste: Ensimmäinen editoinnin Virosta teki LA2 (SWE) vuonna 2006. OSM teossa hyödynnetty Viron karttalaitoksen ja kaupunkien kartta-aineistoja. Ylläpitävät omaa paikallista verkkosivustoa (maakaart.ee). Omassa karttapalvelussa on vironkieliset paikannimet (Moskova, Uusi-Seelanti yms.). Mapserver (WMS) ja Geoserver (WFS) käytössä. Päivitykset globaalista kannasta viikoittain.

Osoitetiedot on importoitu virallisesta osoiterekisteristä (ADS): ei lisenssi rajoituksia. 36% OSM:n osoitetiedoista Virossa on peräisin ADS:stä. osm.svimik.com kertoo tarkemmin tilanteesta.

Haasteita: liian monta import-projektia, aktiivinen, mutta pieni yhteisö (alle 10 päivittäistä kartoittajaa), kieliryhmät (viro, englanti (saksa), venäjä).

OpenStreetMap in Poland – Marek Kleciak: viimeisen 6 kk:n aikana on Puolaan tullut 40% uutta tietoa. Syynä se, että OSMn lisenssivaihdossa arviolta 28% Puolan aineistosta hävisi. ”OSM Polska” yhdistetty perustettu. Oma web-sivusto: osmapa.pl. Yhdistys on saanut sponsoreita ja lahjoituksia (1% verovapaus (jostain)). Open Firemap-projekti: palolaitosten kanssa kerätty tiedot paloposteista. Taksiyhtiö on osallistunut OSM:n tiedon keruuseen ja hyödyntävät aineistoa navigaatiosovelluksessa.

OpenStreetMap in Russia – Vladimir Elistratov: Useat OSM kartoittajat ovat kissoja (ainakin Vladimirin kuvakollaasin perusteella). Yandex on OSM:n suurin kilpailija Venäjällä: heillä on myös palvelu omatoimisille kartoittajille. Wikimapia ja 2gis.com ovat myös venäläisiä karttapalveluja.

GisLab on OSM:n sisarorganisaatio Venäjällä: yhdistää paikkatietoalan toimijoita. Muita partnereita: NextGIS, Rambler, Scanex ja Yandex (myös siis partneri).

Venäjällä kartan (map) teko ja editointi vaatii lisenssin. Kaksi vastakkaista lakimiesten mielipidettä onko OpenStreetMap kartta: toistaiseksi ei vaatimuksia hallinnolta lisenssin saamiseksi.

Permin kaupungissa on OSM opetettu kouluissa. Samaa konseptia on toistettu myös Kemerovissa (Siperia).

OpenStreetMap in Finland – Pekka Sarkola: kalvot

Discussion panel on imports and community: Käsiäänestyksessä enemistö piti ulkopuolisten aineistojen importointia hyvänä asiana. Tosin heti tuli kommenttia: ”It depends…”.

Micromapping and 3D modelling – Marek Kleciak: Mikrokartoitusta tarvitaan esimerkiksi parempien navigaatiosovellusten toteuttamiseen. Suomessa liikennemerkkien keruu on hyvässä vauhdissa. 3D mallinnus asia aiheutti monia kysymyksiä, ilmeselvästi moni on miettinyt asiaa.

Eyes on the road: Mapping while driving – Ilya Zverev: Ilyan arvioin mukaan 95% OSM kartoituksesta tehdään jalan, loput 4% pyörällä. Autolla voisi kartoittaa suurempia alueita, mutta silmät pitäisi pitää liikenteen seuraamisessa.

Photomapping: ei kovin hyvä, kuvat epätarkkoja (varsinkin kun ajaa kovaa ;-). Audiomapping: parempi ratkaisu, mutta äänitteiden purkaminen on tuskaista (muminaa, liikaa puhetta, epätarkkuuksia).

Mielenkiintoinen viritys, jolla ajaja voi ottaa yhtä nappia painamalla kuvia tien varren kohteista: napin painaminen ottaa kuvan, napin vapauttaminen tallentaa GPS sijainnin. Taustalla Rasbperry PI mikrotietokone (tai kannettava).

Jokes about Estonians – Arvo Krikmann: Olivat vaihtaneet esityksen aiheeksi: ”Contemporary Russion Jokes about Finnic and Baltic Nationalities”.  Jaahas, mitähän tästä tulee.

Advertisement

Posted on 03.08.2013, in Tapahtumat and tagged , . Bookmark the permalink. 2 kommenttia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: