Avoimet postinumeroalueet ja osoiterekisterit tulossa

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan postinumeroalueiden ja osoiterekisterin avaamista. Antti Poikola kirjoitti blogissaan ”salaisesta” työryhmästä ja Janne P. Hukkinen pohdiskelee omassa kirjoituksessaan hyödyntämismahdollisuuksia.

Vanhaan ”hyvään” aikaan postinumeroalueiden avaaminen julkiseksi paikkatietoaineistoksi olisi ollut monimutkaisempi juttu. Aineisto oli Suomen Postin itselleen tekemä aineisto postijärjestelmän toimivuuden ja tehostamisen apuvälineeksi. Vuosien saatossa aineistoista tuli tärkeä referenssiaineisto, johon mm. markkinointiyritykset perustivat omaa toimintaansa.

Postitoiminnan vapauttaminen muutti tilanteen oleellisesti. Uusi postilaki (415/2011) määrittelee 37 §:ssä postinumerojärjestelmästä. Lyhyesti siinä sanotaa, että valtioneuvosto huolehtii postinumerojärjestelmästä. Tämä huolehtiminen voidaan antaa postitoiminnan toimiluvan omaavalle haltijalle. Lisäksi pykälässä todetaan: ”Tiedot on luovutettava postitoiminnan hoitamiseksi käyttökelpoisessa muodossa sekä kustannussuuntautuneella hinnalla ja avoimin ja syrjimättömin ehdoin.” Suoraan tuon kohdan mukaan postinumeroaineistoa ei saa muuhun käyttöön.

Postitoimilaissa määritellään myös osoiterekisteri. Mutta se on katsottu kuuluvan postitoimintaa harjoittavan yrityksen omaksi sisäiseksi järjestelmäksi.

Työryhmä on asetettu. Määräaika on 15.2.2012. Sen jälkeen olisi siis valmiina ehdotus toimenpiteistä. Jos hyvin menisi, niin tämä  nykyinen eduskunta ehtisi säätää tarvittavat lait ja asetukset. Tarkoittaisi siis, että postinumerot ja osoiterekisteri voisi olla vapaasti käytettävissä joskus vuoden 2014 lopulla. Ehkä.

Ei taida riittää kiireisille toimijoille. Asia voidaan hoitaa muillakin tavoilla. Jospa talkoovoimaistetaan tämä(kin) asia. OpenStreetMap luo hyvän perustan postinumero- ja osoiterekisterille. Nominatim -hakupalvelu tarjoaa rajapinnan osoitteiden hakemiseen. Yksinkertaisella haulla voi hakea osoitteita:

http://nominatim.openstreetmap.org/search.php?q=Eteläesplanadi+16%2C+Helsinki

Postinumeroalueet saa myös OSM:stä. Jos ne on jo kartoitettu. Pienellä jatkojalostuksella voi muodostaa myös omat postinumeroalueet pistemäisistä osoitetiedoista. Puutteita Suomen osalta on, mutta kunhan asiaan ehditään hieman keskittyä niin eiköhän vuoden lopussa ole parempaa jo saatavilla.

Advertisement

Posted on 03.08.2012, in Paikkatietouutiset, Yleistä and tagged , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: