… ja kun usko demokratiaan palaa!

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan tänään tekemä päätös tarkoittaa sitä, että Maanmittauslaitoksen maastotiedot vapautetaan käyttöoikeusmaksuista Wappuna 2012. Pitkään ja hartaasti odotettu joululahja!

Kun Maanmittauslaitoksen ehdotus tuli julki marraskuun alussa, niin se tuntui aivan uskomattomalta. Jos joku olisi minulle vuosi sitten kertonut että vuonna 2012 Maanmittauslaitoksen maastotiedot olisivat käyttöoikeusmaksuista vapaita aineistoja: olisin a) pyytänyt tarkistamaan lääkityksen seuraavalla lääkärin käynnillä tai b) julistanut, että niin ei ikinä tule tapahtumaan. Niin tuo b)-kohdan uhkaus tuli julistettua vielä kesällä 2011. Mutta joissakin asioissa on ihanaa olla väärässä (Nokian tulevaisuus on muuten se toinen asia, jossa haluaisin olla väärässä…)

Maa- ja metsätalousministeriön lehdistötiedotteesta selviää ne poliittiset perustelut käyttöoikeusmaksuista luopumiseen: Euroopan komission tuoreet arviot julkisten tietojen avauksien taloudellisista hyödyistä sekä ministeri Koskisen maalaisjärkinen 😉 huomio: ”Olisi edesvastuutonta olla käyttämättä tätä mahdollisuutta hyväksi. Avoin tieto on avain kasvuun, painottaa Koskinen.” Ministeriön sivulla on muuten eri sisältöinen lehdistötiedote. Mitään suurempaa painotuseroa en huomannut.

Maanmittauslaitos listaa omassa lehdistötiedotteessaan 1.5.2012 avattavat maastotiedot. Listasta löytyy myös linkit tuotekuvauksiin. Lehdistötiedotteen mukana on myös kaksi esimerkkikuvaa aineistoista.

Laserkeilausaineiston tarkkuus saa minut aina hämmästelemään. Tässäkin esimerkiksi pellolla olevat ojat sekä tiestö erottuvat selvästi. Muistakaa, että tämä on ”vain” visualisointi tuosta laserkeilausaineistosta, oikeasti Maanmittauslaitos julkaisee ”Automaattisesti maanpintaluokitellun pistepilven”.

Lyhyt sivujuoni: tuo laserkeilaus suoritetaan sitä varten, että saadaan tarkka maanpinnan korkeusmalli. Korkeusmallin yksi suuri tarve on ollut EUn tulvadirektiiviin liittyvät toimenpiteet. Kun Geologian tutkimuskeskuksen tutkijat näkivät ensimmäistä kertaa aineiston, niin he olivat puulla päähän lyötyjä (GTK tutkii maa- ja kallioperää metriä syvemmältä): ”Tästä näkee enemmän kuin monista meidän omista aineistoista!”. Tarkoitus oli tehdä paikkatietoaineisto maanpinnan muodoista, mutta maanpinnan alapuolen tutkijat pystyvät myös hyödyntämään aineistoa. Eikä kukaan ollut ajatellut tämmöistä hyödyntämistä kun aineistoa ruvettiin keräämään.

Toinen tutumpi esimerkki on perus- /maastokartta:

Maanmittauslaitos avaa siis rasterikartta-aineistonsa. Niiden lisäksi avataan myös vastaavat vektoriaineistot. Tämä kuva on siis ”vain” visualisointi maastotietokannasta. Maastotietokantaan on tallennettu monikulmioina rakennukset, järvet, pellot jne. Viivoina tiet, korkeuskäyrät sekä pisteinä symboleja yms. Tuon vektoriaineistojen avulla voi siis tehdä täysin uuden näköisen kartan tai suorittaa paikkatietoanalyysejä. Esimerkiksi mitkä talot ovat 50 metrin päästä Ia luokan maanteistä. Maastotietokannan kohdemallista löytyy reilut 500 kohdeluokkaa.

Ja sitten olisi vielä ilma- ja ortokuvat! Ehkä on paras vain siirtyä odottelemaan sitä oikeaa joulupukki. Lahjat kyllä jo tulivat. Kiitokset virkamiehille, jotka veivät asian loppuun asti.

Muille muistiin sitten, että tämä ei ollut loppu. Ei edes lopun alku. Kenties alun loppu. Ehkä.

Rauhallista Joulua ja Riehakasta Uutta Vuotta !

Advertisement

Posted on 21.12.2011, in Paikkatietouutiset and tagged , . Bookmark the permalink. 10 kommenttia.

 1. Siis palasi, ei palanut. Tuskin jää epäselväksi, kunhan tuli vaan mieleen…

 2. Olihan tämä jo aikakin. Ja kun tämä kaikki tieto saadaan importattua OpenStreetMapsiin…. Espanjalaiset teki saman homman jo monta vuotta sitten.

 3. Petri Kola

  Missä toimintaa/suunnittelua koordinoidaan?

  • Toistaiseksi mun päässä ja http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=14243 sekä http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Fi:Maastotietokanta.

   Sitten kun saan tuon OSM Finland Local Chapterin kokouksen pystyyn tammi-helmikuu, niin varmaan voidaan vielä istua muutenkin alas.

   • Olen eri puolilla ehdottanut, että OSM -yhteisön kannattaa pyytää ja MML:n kannattaa antaa data hyvissä ajoin ennen wappua esironkittavaksi. Olisi aika hienoa nimittäin, jos OSM:ssa voitaisiin julkaista aineistoa samaan aikaan, kun MML laittaa sen muille jakoon.

    Tällä olisi globaalisti hyvä mediavaikutus, joka tukisi sekä OSM:a, että MML:ää.

    Jos tämä ehdotus kuulostaa mitenkään fiksulta teidän mielestänne, niin mielläni olen mukana jumppaamassa yksityiskohtia.

 4. Jukka Rahkonen

  Avoimesta datasta kun on kyse, niin jos OSM saa vektoreita tiskin alta ennan vappua niin tietysti muillakin halukkailla täytyy olla mahdollisuus samaan. Vähintäänkin säännöt, joiden perusteella etuotto-oikeus määrättäisiin olisi julkaistava hyvissä ajoin, samoin kuin tieto siitä, kuka saa ja kenelle annetaan ja mihin aikaan.

  Minä kannatan yhteislähtöä, mutta jos tasoitus katsotaan tarpeelliseksi, niin näillä säännöillä on pelattu jo pitkään.
  http://www.hippos.fi/raviurheilu/saannot/ravikilpailusaannot/lahetystavat.416.xhtml.

  • Tuo aineistojen siirto OSM:n ei ole mikään yksinkertainen temppu. Eikä sitä voi mitenkään täysin automatisoida. Tarvitaan myös paljon manuaalista työtä.

   Esimerkiksi rakennukset ovat joiltakin esimerkiksi Helsingin keskustassa varmasti jo riittävällä tarkkuudella. Tai jopa tarkemmin kuin MML:n aineistossa. Toisaalla taas rakennuksia puutuu mahottomasti.

   Paras juttu on, että kaikki lähteävät samalta viivalta. Tässä voidaan näyttää että crowsdourcing on tehokkain ja nopein tapa käsitellä julkista avointa dataa.

   Nyt meillä on 4 kuukautta aikaa virittää toimintatavat ja sitten tehdä homma touko-kesäkuussa. Asetaanko takarajaksi juhannus?

   • an onymous

    ” Asetaanko takarajaksi juhannus?”
    Mikä ettei.
    Siitä tulisikin hyvä slogan: ”wapusta juhannukseen yhtä putkea” tai ”no sleep till juhannus” tai …

 1. Päivitysilmoitus: Avoin data ja sen viholliset | Seuraava päivä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: