Vaihtoehdot Google Mapsille

Aina tulee suru puseroon kun näkee Google Mapsin päälle tehdyn sovelluksen, viimeisenä HSYn vesipostit. Tulee aina mieleen, että onkohan nuo Googlen käyttöehdot nyt ihan oikeasti luettu (ja ymmärretty): annetaan yhdelle toimijalle rajoittamaton käyttöoikeus kaikkeen siihen tietoon, joka on laitettu Googlen kartan päälle. Välttämättä web-koodaaja ei nyt ole sitten välttämättä kertonut ihan kaikkia pieniä yksityiskohtia asiakkaalle.

”Ei ole ilmaisia lounaita, ei siis myöskään ole ilmaisia karttapalveluja.” Tämän toteamuksen perusteella on monet hyväksyneet tuon käyttöoikeuksien jakamisen. Ilmiselvästi Google on huomannut, että kartoilla voisi tehdä ehkä rahaa. Lokakuussa 2011 Google sitten ilmoitti, että ilmaiset ajat ovat ohi. Nyt yli 25 000 karttalatausta tekevät sovellukset tulevat saamaan laskun. Ei kovin paljoa, mutta verrattuna entiseen, korotus on lievästi sanoen iso.

Vaihtoehtoja Googlelle on monta. Jos haluat pysyä kaupallisissa ratkaisuissa, niin Microsoft, Nokia ja ESRI tarjoavat omia karttapalvelujaan. Moni näistä palveluista sisältää ilmaisia komponentteja, mutta jossain vaiheessa kuitenkin tulee eteen se, että kustannuksia on jaettava. Suomeksi sanottuna, artisti maksaa.

Mutta on myös vaihtoehtoja

Kaupallisten aineistojen ja ohjelmistojen vastapainoksi löytyy myös vapaita ja ilmaisia sekä aineistoja että ohjelmistoja.

Suomessa Maanmittauslaitoksen aineistot vapautuvat käyttömaksuista keväällä 2012. Jos karttapalvelusi tulee kattaa myös Suomen ulkopuoliset alueet, niin tutustu OpenStreetMap-karttoihin. OpenStreetMap on karttojen wikipedia: tuhannet vapaaehtoiset keräävät tiedot ja jakavat ne ilmaiseksi kaikkeen käyttöön. Aineistoa voi siis hyödyntää myös kaupallisesti: esimerkiksi uudet MapQuest-karttapalvelut perustuvat OSM-aineistoon. Tietojen päivittymisen nopeus on aivan eri luokkaa kuin kaupallisten aineistotoimittajien prossessit.

Huvittavaa on, että OSM aktiiveille kovasti naureskeltiin muutama vuosi sitten. Nyt kaikki kaupalliset toimijat koettavat kiiresti rakentaa toimivan yhteisön: on TomTomin MapShare, Googlen Map Maker sekä ESRIn Community Maps. Jos olet oikeasti valmis keräämään paikkatietoja ja jakamaan sen muille käyttäjille, miksi tekisit sen kaupallisen toimijan kautta ja ehdoilla?

Yksinkertaisen karttapalvelun omille sivuille voi tehdä OpenLayers-kirjaston avulla. Allaolevasta kuvasta löytyy linkki toimivaan esimerkkiin:

Ei välttämättä kovin kaunista, mutta käsintehty Suomessa!

Advertisement

Posted on 09.01.2012, in Yleistä and tagged , , , . Bookmark the permalink. 12 kommenttia.

 1. Johannes Puro

  Mielestäni niin Google Maps kuin Open Street Mapkin sisältävät omat haasteensa alustoina. Googlen ongelmia tekstissäsi sivuttiinkin. Open Street Mapissa itseäni häiritsee eniten kartografiset ongelmat. Esimerkiksi pienillä mittakaavatasoilla paikannimet ja tienumerot näkyvät harvakseltaan ja maantiet on huonosti visualisoitu. Sisällöltään OSM on yhtä laadukas kuin alueensa kartoittaja; jotkin kohdat on ängetty täyteen dataa aiheuttaen lukijalle tietotulvan, vaikka sovelluksessa kaivattaisiin kepeämpää pohjakarttaa. Toisessa kohdassa taas olennaisetkin karttatasot saattavat puuttua, koska kukaan ei ole lisännyt niitä.

  Sitten haluaisin lisätä kaupallisten tarjoajien listaan Logican GIS solution yksikön, missä itse työskentelen. Meillä on oma kartta-aineistotiimi, joka kehittää pohjakartta-aineistoja. Niin aineistojemme laatu kuin käyttöehdotkin ovat selkeitä.

  http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta?zoomLevel=8&coord=385868_6672352&mapLayers=base_22+100+!default!&showMarker=false&forceCache=true

  • OSM:n yksi hieno piirre on, että kuka tahansa voi tehdä aineistosta oman näköisensä. Esimerkkejä voi katsoa vaikka täältä: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/List_of_OSM_based_Services

   OSM:n laatua (kattavuutta ja oikeellisuutta) on tutkittu monessakin maassa. Lähtökohtaisesti yhtä hyvää kuin kaupallisetkin aineistot.

   Siis jos ymmärsin oikein, niin tuo MML:n taustakartta-aineiston kuvaustekniikka on Logican tekemä. Jaahas, siitä olisi kyllä muutama valittu sana sanottavana. Ainakin talonumerojen visualisointi on ratkaistu… mielenkiintoisesti.

   Tarkoitus ei ollut listata kattavaa vaihtoehtolistaa Google Mapsille. Kaupallisia ja ei-kaupallisia vaihtoehtoja on monia, Logican Navici-palvelut lienevät yksi vanhimmista.

 2. Enkä ollut edes tätä lukenut, kun aloitin blogin kirjoituksen:

  Wired.com: Open Source Maps Gain Ground as Google Paywall Looms:
  http://www.wired.com/wiredenterprise/2012/01/openstreetmap-google/

  • ”As it happens, OSM receives hardware donations from Coast’s daytime employer [Microsoft]” (!!!) Miksi MS antaa rahaa OSMille??

   • Niinpä, samalla voisi kysyä miksi ESRI oli FOSS4G konferenssin suurin sponsori? FOSS4G (Free Open Source Software for Geospatial).

 3. Johannes Puro

  Kyllä toteutamme karttoja myös OSM aineistosta ja juuri siksi tiedän kertoa sen haasteista pohja-aineistona. En tiedä minkälaiset kartanvalmistustaidot ”kellä tahansa” on mutta hyvän ja yhtenäisen pohjakartan juontaminen OSM-aineistosta ei ole ihan helppo prosessi.

  Tässä on esimerkkikuva yhdestä OSM-toteutuksesta. OSM-data ei ihan itsestään tälläiseen fiksusti luokiteltuun, luettavaan, tarkoitusta vastaavaan ja luotettavaan muotoon siirry!

  http://imageshack.us/photo/my-images/38/tallinnad.jpg/

 4. Jukka Rahkonen

  Kuka tahansa pystyy kuitenkin viidessä minuutissa laittamaan pystyyn OpenStreetMap-aineistoja käyttävän WMS-palvelimen seuraamalla seuraavia ohjeita:

  http://latuviitta.org/Superhelppo-WMS.php

  Click to access Super_easy_WMS_server.pdf

  Olen samaa mieltä kartan valmistamisen vaikeudesta. Itse en varmaan ikinä pystyisi tekemään palvelun käyttämiä mapfilejä puhtaalta pöydältä. Kiitokset Thomas Bonfortille pohjista.

  Mihin tulee kansallinen avoin tyylikirjasto, johon kerätään hienoja mapfilejä WMS-tasojen luomiseksi OSM:in vektoreista, Mapnikin tyylitiedostoja, Quantum GIS -projektitiedostoja, SLD-tyylejä Geoserverille ynnä muuta? Superhelpon mapfilet voi laittaa pohjakassaan. Ja keväästä alkaen kirjasto alkaa luonnollisesti täyttyä Maastotietokantaan liittyvillä tyyleillä. Hittiainesta, sanoisin. Tyylikirjasto.fi ja tyylikirjasto.org ovat vapaita napattavaksi. Minulle riittää kunnia.

 5. Jukka Rahkonen

  Tai mitäpä tuota odottelemaan. Täältä saa hyviä, ilmaisia tyylejä. Hit.

  http://latuviitta.org/tyylikirjasto/

 6. HSY ottaa nöyränä kommentit vastaan 😉 Me organisaation paikkatietoasiantuntijat emme kerenneet tähän väliin kun vesipostikartta julkaistiin, mutta tiedotimme blogistasi esim. verkkoviestintään ja asiaa tullaan muuttamaan 🙂

  • Hienoa, jos oli avuksia. Ja pahoittelut, jos tuli vaivaa.

   Seuraavaksi kannattaa sitten varoa iPhone/iPad sovellusten tekemistä: ”Eikös meilläkin voisi olla sellainen kätevä iPhone sovellus, sisarenpoikani näytti sellaista ja voisi meille sellaisen tehdä…”. Kuka niitä kaikkia jaksaa latailla, saati sitten ylläpitää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: