QuantumGIS 2.0 – tulossa

QuantumGIS 2.0 versiota on odoteltu jo muutama kuukausi. Sovelluskehittäjät ovat halunneet laadun korkeana ja ohjelmistoa ei ole haluttu vielä virallisesti julkaista.

Kuka tahansa voi kuitenkin ladata kehitysversion jo nyt kokeiltavaksi. Hämäyksen vuoksi 😉 kehitysversio on numeroltaa 1.9 ja varsinainen versio tulee sitten olemaan numeroltaa 2.0. Pidempään tietotekniikan kanssa tekemisessä olleet tietävät, että mitään 0.x tai 1.x versioitua ohjelmistoa ei pitäisi käyttää vakavaan tuotannolliseen toimintaan. Tästä syystä monet kaupalliset ohjelmistot ovat luopuneet versionumeroinnista (vrt. Windows 95).

QuantumGIS on siis saavuttamassa riittävän maturiteettitason jopa pessimistien keskuudessa (tai siis realistien kuten he itseään useasti kutsuvat).

Uusi versio sisältää monia uusia ominaisuuksia, mutta tässä artikkelissa esittelen vain pari uutuutta.

Blend it !

Useasti paikkatietoja visualisoitaessa on halu esittää kahta aineistoa päällekkäin. Ohessa on HRI:stä poimitut liikennemeluvyöhykkeet Espoosta:

Liikennemeluvyöhykkeet

Hieman paremmaksi tuon kartan saa, kun laitamme taustalle Maanmittauslaitoksen rasterikartan. Perinteinen tapa on asettaa meluvyöhyke-tasolle läpinäkyvyyttä (transparency):

Liikennemelu ja läpinäkyvyys

Kuten huomaat, eri vyöhykkeiden värit haalistuvat merkittävästi. Myös taustalla olevan kartan värit muuttuvat ikävästi. Jos muutos ei sinua haittaa, niin voit olla tyytyväinen nykyiseen paikkatieto-ohjelmaasi. Voit lopettaa lukemisen tähän ja siirtyä keräämään rahoja seuraavaan ylläpitolaskuun.

Blending (suomennoksessa ehkä: sekoitus) on toimenpide, jolla kartasta saa paremman. Ennen blending toteuttamiseksi paikkatietoaineistot olisi pitänyt siirtää johonkin kuvankäsittely-ohjelmistoon (esimerkiksi GIMP:iin tms.). Nyt blendaus onnistuu suoraan QGIS:ssä:

Liikennemelu - Blend It!

Läpinäkyvyyttä on käytetty usein vinovalovarjosteiden käytössä erilaisissa visualisoinneissa. Seuraavat esimerkit näyttävät eron läpinäkyvyyden ja blendauksen välillä:

Vinovalo läpinäkyvänä

Vinovalo - Blend It!

Luonnollisesti blendausta voi käyttää usealle tasolle, seuraavassa on lisätty liikennemeluvyöhykkeet vinovalovarjosteen ja rasteritaustakartan päälle:

Liikennemelu-vinovalovarjo - Blend It!

Suomennos

QGIS:n käyttöliittymä on ollut suomenkielinen jo useamman version ajan. Tosin laatu on ollut sellainen, että käytettävyys on kärsinyt suunnattomasti. Lisäksi käännöksen kattavuus on jäänyt pahasti jälkeen.

Nyt käännös on saanut uutta virtaa, olemme menneet heittämällä ohi ruotsinkielisen käännöksen:

QGIS_käännös_2013-08-15

Kari Salovaara on tehnyt suurimman osa työstä, vielä puolitoista prosenttia puuttuisi. Kari kaipaa apuja oikolukuun, lisäksi muutamissa termeissä on vielä parantamisen varaa. Jos (ja kun) löydät jotain korjailtavaa, niin laita sähköpostia Karille (kari.salovaara <tähän_miuku_mauku> pp1.inet.fi).

Eikä tässä vielä kaikki…

Lukuisat uudet ominaisuudet jäävät vielä toistaiseksi kertomatta. Mutta palaan asiaan sitten myöhemmin syksyllä.

Käyttöliittymän suomennoksen lisäksi olemme järjestämässä myös käännöstalkoita koskien koulutusmateriaalin kääntämisestä. Tarkoituksena on kokoontua ensimmäistä kertaa lauantaina 7.9. Espoossa suunnittelemaan ja kääntäämän koulutusmateriaalia. Kaikki ovat tervetulleita mukaan!

Advertisement

Posted on 16.08.2013, in Yleistä and tagged , . Bookmark the permalink. 2 kommenttia.

 1. Ihan kiva tuo blendaus. Mutta noissa esimerkeissä se kyllä näyttäisi heikentävän kartograafista jälkeä. Ensimmäisessä esimerkissä kun katsoo esim Suomenojalla olevan kauppakeskuksen (iso violetti laatikko alareunassa) reunaviivoja…tai punaisia teitä. Turhan suottuiseksi menee.

  • Osaamattomien käsissä voi hienoillakin työkaluilla saada sutta aikaan 😉

   Nimenomaan todellisilta kartografian ihmisiltä olen saanut kommentteja, että blend:iä on kaivattu/pyydetty/aneltu/vaadittu jo vuosia osaksi ”ammattimaisia” paikkatieto-ohjelmistoja.

   Mielenkiintoista on nähdä, kuinka nopeasti blend tulee muihin ohjelmistoihin. Ehkä jo seuraavassa versiossa…

   Ai niin, QuantumGIS kuulemma lyhenee QGIS:ksi tässä seuraavassa versioissa. Lisää sekaannusta käyttäjille, IMHO.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: