SOTM Baltics – osa III
Lauantai-ilta kului rattoisasti Tarton yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa.
Virolaisten järjestäjien pettymykseksi heidän oluensa ei menestynyt makutestissä. Lohdutuksena voisi todeta, että kaikki olivat hyvä ja mitään ei jäänyt juomatta.
Wikimaps workshop – Susanna Ånäs: Susanna piti workshopin liittyen historiallisten karttojen tuottamiseen osaksi Wikimedia-palveluun. Tarton workshop oli ensimmäinen osa, seuraavaksi Susanna jatkoi matkaansa Hong Kongiin projektin 2. vaiheeseen.
Muistiinpanoja workshopin tuloksista Etherpadissä: http://okfnpad.org/9XSlngFVss.
Toimin workshopin aikana kuvaajana, joten oma antini oli hiukan laiha. Mutta lyhyt johdatus aiheeseen:
- Historiallisia karttoja avataan vapaaseen käyttöön ympäri maailmaa. Yleensä skannattuina rasteritiedostoina
- Kartat pitäisi georeferoida. Vanhimpien karttojen absoluuttinen sijaintitarkkuus ei välttämättä ole kovin hyvä, mutta olisi hyvä saada aikaan edes jonkinlainen karkea tietoa, mitä maantieteellistä aluetta kartta kuvaa (bounding box).
- Vanhoista kartoista voitaisiin sitten digitoida erilaisia paikkatietoja, ainakin seuraavat usecaset tulee mieleen:
- Historiallinen paikannimistö
- 1700-luvun tieverkosto Euroopassa: kävely, ratsastut, postivaunut
Kahvia ja pullaa
Navit – Open Source Navigation using OpenStreetMap – Manuel Hohmann: Navit on avoimen lähdekoodin offline navigointiohjelmisto.
OSM and CityGuide. Quality Assurance for Navigation Software – Kirill Bondarenko: Cityguide on erityisesti venäläisille markkinoille suunniteltu navigointiohjelmisto: suljettua lähdekoodia, mutta avointa OpenStreetMap-aineistoa. OpenStreetMap-aineistoa tarkistetaan automaattisilla prosesseilla, erityisesti reitityksen tarvittavan graafin eheys, osoitehaut sekä monikulmioiden sulkeutuvuus (erityisesti rantaviivat).
Automaattisten testien tulokset löytyvät http://peirce.zkir.ru/. Etelä-Suomen osalta tarkempi raportti antaa hyvän pohjan OSM aineiston korjailuun, myös aktiivisimmat kartoittajat on listattu.
Overview map for routing. Generalization of the routing map – Kirill Bondarenko: Eurooppalaisten valtateiden käyttäminen on hankalaa, koska eri maissa on luokiteltu Exx -tiet hieman erilaisesti. Venäläiset ovat kehittäneet työkaluja, joilla voidan muodostaa yleistetty valtateiden verkosto, samalla myös löytyy väärin tagitetut tiet (esimerkiksi liikenneympyröistä puuttuu Eurooppatien merkintä).
Map Rendering using OpenGL ES 2.0 – Evgen Bodunov: Evgenin työn tavoitteena oli tuottaa 1) pienemmät karttatiedostot offline mobiilikäyttöön, 2) visualisointia varten tuki MapCSS ja 3) GPUn käyttö karttojen renderöintiin (päätavoite). Vektoriaineistojen renderöinti oli todella nopea demossa, lisätietoja.
Lounas: maittavasti meni. Pääsin toteamaan, että Evgenin viritys on todella nopea. Tosin aineiston yleistäminen on joissakin tapauksessa ehkä turhankin rajua. Asennettiin myös CityGuide käyttööni, tästä varmaan pitää kirjailla juttu erikseen joskus.
Lightning Talks: 10 minuutin pikaesityksiä erilaisista aiheista:
- OpenSurveyor: Jatkoa edellisen päivän esitykseen, NanoLogger älypuhelimeen.
- Ajapaik: historiallisten kuvien geotagging joukkoistamalla. Koodi löytyy githubista,luonnollisesti.
- Country/town border: Ikuisuusaihe, esimerkkinä Ranska: kuuluvatko merentakaiset alueet Ranskaan vai pitäisikö erottaa omiksia alueiksi? Minkälaisiksi alueiksi: maa?
- OSM for Navigation: Skobbler perustettu 2008, hyödyntää OSM, voitollinen Q1/2011 lähtien. Joten OpenStreetMap:lla voi tehdä liikevoittoa. Keräävät käyttäjiltä ajoaikatietoja, joita hyödynnetään parantamaan tietoaineistoja.
- Digital Walking Papers: ajatuksena, että älypuhelimella voisi piirtää satellittiikuvien tai karttakuvien päälle.
- OSM Import Validator: SviMik on tehnyt lukuisia työkaluja OSM-importtien (ulkopuolisten tietoaineistojen lataamiseen) käsittelyyn ja validointiin.
Nyt seuraa laivamatkailua: ensin Tartossa ja sitten Suomenlahdella.
Posted on 04.08.2013, in Yleistä and tagged OpenStreetMap, SOTM Baltics, wikimaps. Bookmark the permalink. 3 kommenttia.
Päivitysilmoitus: Wikimaps maailmanympärimatkalla | Wikimedia Suomi
Päivitysilmoitus: Wikimaps around the World | Wikimedia Suomi
Päivitysilmoitus: Wikimaps maailmanympärimatkalla – revolve