FOSS4G 2013 – osa I
Avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen vuosittainen konferenssi (FOSS4G=Free Open Source Software for Geospatial) järjestettiin Nottinghamissa viime viikolla. Paikalla oli järjestelijöiden mukaan 886 osallistujaa, suomalaisia laskin olleen paikalla 14 kpl. Järjestelyt sujuivat mainiosti, sää nyt oli konferenssin alussa tyypillistä saarivaltakuntaa – kylmää, tuulista ja sateista.
Kirjailen nyt muutamia satunnaisia huomioita konferenssista. Paremman kuvan annista voi saada devALPO tilaisuudesta lokakuun alussa ja OSGeo Finland tapaamisessa marraskuun alussa.
FOSS4G-konferenssin tarkoituksena on että eri ohjelmistoprojektien kehittäjät sekä käyttäjät tapaavat. Konferenssiin kuuluu oleellisena osana lyhyet käyttökoulutukset eri ohjelmistoista. Tänä vuonna itse osallistuin PostGIS 3D, pgRouting, QGIS sekä ZOO aiheisiin koulutuksiin. Muutaman tunnin koulutuksessa saa hyvän kuvan ohjelmistosta: sekä mahdollisuuksista että puutteista.
OSGeo Live
OSGeo Live -tuotteesta julkaistiin versio 7.0. Tuotteeseen kootaan kaikki merkittävimmät avoimen lähdekoodin paikkatieto-sovellukset. FOSS4G-konfereisssa on jaossa aina uusin versio DVD-levyllä (ennen CD-levyllä). Käyttö on äärimmäisen helppoa: laitat DVD:n levyasemaan ja boottaat koneen. OSGeo Live on siis virtuaalikone, nykyään Xubuntu linux-johdainnainen. OSGeo Liven avulla on helppo testata eri ohjelmistojen ominaisuuksia. Testauksen jälkeen voi sitten tehdä tarvittavat asennukset omaan tuotantoympäristöön. Windows-käyttäjille Xubuntu voi olla uusi tuttavuus, mutta käyttö on helppoa. OSGeo:n voi myös ladata ilmaiseksi ja kirjoittaa oman DVD:n tai siirtää tiedostot USB-tikulle.
QGIS 2.0
Ehkä suurimman huomion FOSS4G:ssä sai QGIS 2.0 -ohjelmiston julkistus. Aikaisemmin ohjelmisto tunnettiin Quantum GIS -nimellä, mutta ilmeisesti Quantum oli liian vaikea nimi lausuttavaksi. Suomalaisille käyttäjille merkittävin uudistus on suomenkielinen käyttöliittymä. Nyt suomennos on täydellisempi (melkein 100% käännetty) ja laadullisesti parempi. Seuraavaksi suomennoksessa keskitytään uudistetun web-sivuston kääntämiseen sekä ohjeiden ja koulutusmateriaalin kääntämiseen. Lue lyhyet ohjeet OSGeo:n wiki-sivustolta.
QGIS muista uusista teknisistä ominaisuuksista on jo kirjailtu monen bloggaajan taholta, tässä muutamia linkkejä:
- The all new shiny QGIS 2.0 has arrived
- QGIS 2.0 Released
- New forms related features coming in QGIS 2.0
- QGIS 2 Annotations
- QuantumGIS 2.0 – tulossa
QGIS 2.0 myöhästyi alkuperäisestä aikataulusta. Sovelluskehittäjien moraali ei antanut periksi laittaa käyttöön keskeneräistä tuotetta, jossa oli merkittäviä virheitä. Juuri ennen FOSS4G konferenssia pidetty sovelluskehittäjien tapaaminen, 10th QGIS Developer Meeting, viimeisteli nyt julkistetun version. Virheitä varmasti jäi ja seuraava versio (2.1) on jo työn alla. Ohjelmistosta löytämäsi virheet voit raportoida suoraan QGIS:n kehittäjille tai sähköpostilla tuki (at) gispo.fi.
Posted on 24.09.2013, in Yleistä and tagged ALPO, FOSS4G, OSGeo, OSGeo Live, QGIS. Bookmark the permalink. 2 kommenttia.
Päivitysilmoitus: FOSS4G – after the dust settles | Go-Geo! blog
Päivitysilmoitus: FOSS4G 2013 – osa II | Paikkatieto