Havainnolliset analyysit avoimella paikkatiedolla -seminaarin satoa

Poligoni_logoOsallistuin to 11.4.2013 Poligonin ja ProGIS:in järjestämään seminaarin: ”Havainnolliset analyysit avoimella paikkatiedolla”. Tilaisuus järjestettiin Otaniemessa, niin tutussa salissa E. Vielä ei päärakennuksen peruskorjaus ollut päässyt muuttamaan vanhoja seiniä.

ProGIS_logoPoligonille tilaisuus oli Teemapäivä ja ProGIS:lle Kevätseminaari. Hyvä, että yhdistysten voimavarat yhdistettiin. Myös osallistujien aikaa säästyy, kun ei tarvitse joka viikko istua seminaarissa.

Tuuli Toivonen alusti aluksi paikkatietoanalyysien ja visualisoinnin hyödyistä. Inspire-seminaarissa olleet havaitsivat esityksissä samoja piirteitä: hyviä kalvoja on syytä kierrättää. Johdatuksen jälkeen Tuuli pääsi taas vauhtiin ja tulos on aina pysäyttävää. Uusi tuttavuus paikkatieto-ohjelmistoista oli Zonation. Open Science -liikehdintä edellyttää avoimuutta ja toistettavuutta. Tästä johtuen paikkatietoanalyysien prosessointikoodi pitäisi myös avata.  Sama koskee myös visualisointeja. Hyvä esimerkki on WorldGrids. Yhteenvetona:

 • Laadukas tieto on tärkeää analyyseille
 • Kartografian ja tilastotieteen perussäännöt pätevät edelleen (vanhoillakin on siis vielä markkina-arvoa)
 • Lopputuloksen lisäksi myös prosessi on arvokas. Voisiko senkin jakaa?

Omaa osamista voi päivittää helposti nettiopiskelulla: Tuuli seuraa Courseran kursseja.

HRI:n Tanja Lahti kertoi, avoimen datan löytämisestä, käyttöönotosta ja jakamisesta. HRI:n verkkosivuilla on kaksi roolia:

 • Clearing house: ”Data metatietorekisteri”
 • Tiedon jakelija: ”Helsingin seudun datakatalogi”

HRI:tä on rakennettu pilottina 2010-2012. Vuoden 2013 aikana on tarkoitus vakiinnuttaa toiminta sekä siirtyä vuonna 2014 kuntien normaaliksi toiminnaksi. HRI:llä on haastava lista toivottavista paikkatietoaineistojen avauksista: opaskartta, osoitteet (avattu Helsingin osalta CSV-tiedostona), kiinteistörekisteri, rakennuskiellot, ajantasa-asemakaava, yleiskaava, ilmanlaatupisteet (HSY), pilantuneet maat, korkeustiedot (tulvariskialueet), suunnittelutarvealueet. Datatoiveet voi lähettää HRI:lle suoraan: http://www.hri.fi/fi/datatoiveet/

Roope Tervo Ilmatieteen laitoksella kertoi säätietojen avauksesta. Ensimmäiset palvelut ovat jo beta-vaiheessa, tuotantoon siirryttäneen kesällä 2013. Avoimen datan rajapintoja toteutetaan niin, että myös Inspire-direktiivin vaikutukset voidaan hoitaa samalla palvelulla: kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Datan rakenn noudattaa O&M (Observation & Measurement) standardin perusrakennetta.

Hiladataa ei tulla jakamaan GML-formaatissa. Hirlam painepinnat tuottavat 17 Gt 4 krt vuorokaudessa. Kun tuon binääridatan muuttaisi GML-tiedostoksi (siis XML:n), niin voitte kuvitella tietoaineistojen kokoa. GML:nä jaetaan linkkiä binääridataan, jonka käyttäjät (kuka? voi sitten käsitellä haluamallaan tavalla.

Ilmatieteen laitos julkaisee myös avoimen lähdekoodin kirjaston (MetO Lin) datan käytän helpottamiseksi. Jakelu GitHub:ssa: JavaScript, Python ja JAVA (ehkä) tuki.

Eero Salminen näytti esimerkkejä paikkatietoanalyysien käytöstä kaupunkisuunnittelussa. KTM:n piti tietysti todeta: ”Jonkun verran joutuu käyttämään avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, kuten QGIS” 😉. Tarkennettu 29.4.2013: ”Jotkut meillä käyttävät avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, kuten QGIS” (ks. lisää kommenteista). Muutamia esimerkkejä kouluverkon optimoinnista ja turvallisista koulureiteistä: ilmeisesti lopputuloksia ei ole jaettu avoimena aineistona kuntalaisten käyttöön. Prossessointikoodeista puhumattakaan.

Kävelyhoukuttavuuden analyysin tulokset haluaisin kaikkien kaupunkisuunnittelulautakunnissa istuvien poliittisten päättäjien käyttöön, ehkä pitäisi tehdä myös tuon antianalyysi. Tuolla ”autoiluhoukuttavuus” -analyysillä voisi ymmärtää paremmin kuntalaisten halukkuutta yksityisautoiluun.

Tiia Palvimo näytti demoja paikkatietoanalyysien mahdollisuuksista. 3D visualisointi on perin näyttävää, mutta aika monen paikkatietoanalyytikon kykyjen ulkopuolella. Mielenkiintoinen demo, jonka perusteella Ruoholahden 7 päiväkodista ainakin 3 pitäisi siirtää Töölön. Toivottavasti tulokset on tehty Helsingin toimesta tai ainakin tulokset on kerrottu eteenpäin.

Päijät-Hämeen maakunnassa oli tehty tuulivoimaloista näkyvyysanalyysiä. Ainakin asukkaat pääsevät kommentoimaan, mutta toivottavasti myös kesäasukkaat. Analyysi oli tehty Maanmittauslaitoksen avoimilla korkeusmalleilla.

Petri Kola informoi vuosittaisesta Apps4Finland -kilpailusta. Nyt tulossa 5. kerta: varsinaisesta kisaa ei ole vielä julkaistu. Mutta nyt oli saatavilla ennakkotietoa. Koska mitään salassapitolausekkeita ei ollut käytössä, vuodan kaiken. Lienee sallitua ottaen huomioon kilpailun luonteen.

Apps4Finland: avoimen datan hyödyntämisen SM-kilpailut. Esimerkkejä edellisten vuosien kilpailutöistä. Vuoden 2013 sarjat ja aikataulut noudattanevat edellisten vuosien kaavaa: kisan julkistus keväällä, elo-syyskuussa työpajoja, palautus marraskuussa sekä palkintogaala joulukuussa.

Iltapäivän osuus eri kirjoitelmassa

Advertisement

Posted on 11.04.2013, in Tapahtumat and tagged , , . Bookmark the permalink. 3 kommenttia.

 1. Eero Salminen

  Hei,

  Varsin kattava katsaus päivän esitelmistä! Sen verran on pakko korjata, että QGIS:n käyttöä en missään nimessä pakkona pidä, vaan tarkoitin että se on joillakin työkavereillani päivittäisessä käytössä kaupallisten ohjelmien sijaan (taisin mumista sanan ”jotkut” kuulostamaan tuolta ”joutuu”…). Toisaalta on harmikseni todettava, että itselläni ko. ohjelman käyttö on jäänyt valitettavan vähälle, mutta tavoitteena on ottaa myös se tiiviimmin käytettävien paikkatieto-ohjelmien työkalupakkiin!

  Kommenttisi avoimemmasta tiedon ja tulosten jakamisesta kouluverkkoselvitysten yhteydessä oli avartava ja täytyykin pistää pohdintaan, miten tältä osin voisimme kehittää toimintaamme! Selvityksissä olemme pyrkineet kuvaamaan käytetyt menetelmät, lähtötiedot ja -oletukset sekä saadut tulokset mahdollisimman kattavasti, mutta – aivan kuten Tuuli Toivonen esityksessään toi esiin – jatkossa on varmasti entistä tärkeämpää jakaa myös analyyseistä saatuja paikkatietoaineistoja ja prosessointikoodeja. Jossain määrin täytyy tietysti miettiä, mitä on mahdollista jakaa, sillä kouluverkkoselvityksissä ollaan tietyiltä osin yksityisyydensuojan piirissä esim. koskien koululaisten (nykyisten ja tulevien) asuinpaikkoja.

  Mukavaa kevään jatkoa!

  • Hyvä tarkennus, blogia tuli kirjoitettua esitysten tahtiin, joten epätarkkuuksia varmaan jäi. Tarkensin hieman tuota blogin tekstiä.

   Avoimen paikkatiedon suurimpia haasteita on tuo yksityisyyden suoja: kuinka avataan riittävästi, muttei kuitenkaan liikaa. Tasapainoilu on vaikeaa. Toisaalta kansalaisten oikeus saada heitä koskeva tieto on myös otettava huomioon.

 1. Päivitysilmoitus: Havainnolliset analyysit avoimella paikkatiedolla -seminaarin satoa – osa II | Paikkatieto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: