Maanmittauslaitoksen ehdotus maastotietojen avaamisesta

Maanmittauslaitoksen pääjohtaja kertoi Paikkatietomarkkinoiden avauksen jälkeen ehdotuksesta maastotietojen avaamisesta. Ehdotuksen tarkka sisältöä ei ole vielä saatavilla, mutta tässä lyhyt tilannekatsaus.

Mitä aineistoja avaaminen koskee?

Avaaminen koskee Maanmittauslaitoksen keräämiä ja ylläpitämiä maastotietoja. Jo aiemmin Maanmittauslaitos on avannut pienimittakaavaisia kartta- ja paikkatietoaineistoja, nimistötietokannan ja hallinnollisia raja-aineistoja. Nyt avattavia aineistoja ovat:

Seuraavia Maanmittauslaitoksen paikkatietoaineistoja ei tässä vaiheessa avata:

 • Painetut kartat
 • Merituvallisuuteen liittyviä LIVIn tietoja
 • Kiinteistötietoja, eikä kiinteistöraja-aineistoa

Mitä avaaminen tarkoittaa?

Maanmittauslaitos haluaa luopua tietoaineistojen käyttöoikeusmaksuista. Tietojen irroittamisesta peritään edelleen työkustannukset. Tosin itsepalveluna web-palvelusta ladattuna irroituskuluja ei peritä. Käytännössä tämä tarkoittanee karttalehtijakoon pilkottujen paikkatietoaineistojen lataamista FTP:llä tai verkkopalvelusta.

Maksuttomuuden lisäksi avaaminen tarkoittaa myös hyvin vapaita käyttöoikeuksia tietojen käyttön ja edelleen jakoon. Lähtökohtana on nykyiset ilmaisten aineistojen käyttöehdot. Nämä mahdollistavat aineistojen hyödyntämisen julkisessa hallinnossa, yksityisissä yrityksissä sekä yhteisöissä erittäin laajasti.

Koska?

Maanmittauslaitos on lähettänyt ehdotuksensa Maa- ja metsätalousministeriöön. MMM vienee ehdotuksen ensin valtioneuvoston rahavaliokunnan käsiteltäväksi ja sitten valtioneuvostoon päätettäväksi.

Tavoiteaikataulu on, että maastotiedot olisivat vapautettu toukokuussa 2012.

Mitä tämä merkitsee?

Tämä paikkatietoaineistojen avaus on suurin päätös, jonka olen oman GIS urani aikana nähnyt.

Iso-Britannian ja Hollanin tekemät päätökset paikkatietoaineistojensa avaamiseta ovat pikkulasten näpertelyä verrattuna Maanmittauslaitoksen ehdotukseen.

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa Osmo A. Wiion periaate: yliarvioimme 2 seuraavaa vuotta ja aliarvioimme seuraukset 10 vuoden kuluessa.

Kaikesta huolimatta toukokuussa 2012 on mahdollista aloittaa uusi aikakausi paikkatietojen hyödyntämisessä.

Advertisement

Posted on 02.11.2011, in Paikkatietouutiset and tagged , , . Bookmark the permalink. 7 kommenttia.

 1. Suuri päivä! Tuli mieleen tämä kappale ja sitaatti Julkinen data -kirjastamme.

  Linux-käyttöjärjestelmän alkutahdit antavat hyvän esimerkin siitä, miten globaalit innovaatiot voivat nykyään käynnistyä. Linus Torvalds viestitti internetissä vuonna 1991, että hän on kehittänyt jotakin vielä keskeneräistä, joka saattaa kiinnostaa muitakin. Hän halusi kuulla muiden kehitysideoita, mutta ei luvannut toteuttaa niitä. Viestin varovaisesta sisällöstä huolimatta siitä muodostui alkusysäys erittäin merkittäväksi kasvaneelle yhteistyöprojektille. Lähes kaksikymmen- tä vuotta myöhemmin, avoimen lähdekoodin maksuton Linux-käyttöjärjestelmä on kehittynyt kilpailijaksi Windowsin ja Macin OS X:n rinnalle. Maksuttomuu- destaan huolimatta Linux on synnyttänyt merkittävää liiketoimintaa, jopa siinä määrin, että esimerkiksi IBM on luopunut oman käyttöjärjestelmänsä kehittämisestä, tarjoaa Linuxia ratkaisunaan ja edistää omaa liiketoimintaaansa. Linuxin käyttöjärjestelmän ytimen arvoksi on laskettu miljardi euroa (García 2010).

  Toivomme, että hallinnon organisaatiot samalla tavoin kertovat tietovaran- noistaan, vaikka ne eivät vielä olisi valmiita avattaviksi ja ryhtyisivät vuoropuhe- luun niiden käytön lisäämiseksi.

  Case: Linux

  Lainaus Linus Torvaldsin lähettämästä sähköpostista, jossa hän esittelee ajatuksiaan uuden käyttöjärjestelmän ohjelmoinnista. Alkuperäisen viestin teknisiä yksityiskohtia on jätetty tässä pois.

  Aug 26 1991, 8:12 am
  Hello everybody out there using minix – I’m doing a (free) operating system (just a hobby, won’t be big and professional like gnu) for 386(486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready. I’d like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat… …. Any suggestions are welcome, but I won’t promise I’ll implement them 🙂 Linus (torvalds@kruuna.helsinki.fi )

 2. Tämä on toteutuessaan oikeasti tosi kova juttu ja erinomainen esimerkki monelle muulle organisaatiolle. Suurkiitos kaikille, jotka ovat viime vuosina melskanneet äänekkäästi datalähteiden avaamisen puolesta!

  Veikkaan, että sitten 10 vuoden kuluttua viimeistään on levinnyt yleiseen ymmärrykseen vapaan ja avoimen datan hyödyt, kun jokainen on päässyt niistä nauttimaan jokapäiväisessä elämässään.

 1. Päivitysilmoitus: Yhteiskuntaoppia – virkamiesvalta yrittää vesittää avointa dataa | apoikola

 2. Päivitysilmoitus: Valtiovarainministeriön lausunto MML:n aineistojen vapauttamisesta « Paikkatieto

 3. Päivitysilmoitus: Kun usko demokratiaan kuolee… « Paikkatieto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: