Kun usko demokratiaan kuolee…

Elämässä tulee aina hetkiä, kun harhakuvitelmat kaatuvat ja karu totuus paljastuu. Uskoni demokraattiseen päätöksentekoon horjuu pahasti.

Lapset, demokratiaan, oikeudenmukaisuuteen ja tasoarvoon uskovat sekä valtionvarainministeriön virkamiehet (erityisesti budjettiosaston) voivat lopettaa lukemisen tähän. Ettei sitten tarvitse käräjäoikeudessa kertoa mielensä pahoittamisesta.

Demokraattisessa maassa, kuten Suomi, valitaan vapailla vaaleilla edustajat edustamaan kansaa. Olin kovin innostunut viime keväänä kun Kiviniemen hallitus julkaisi vielä maaliskuussa periaatepäätöksen julkisten tietoaineistojen vapauttamisesta (tähän linkki). Joissakin vaalikoneissa ja -väittelyissä avoimen data periaatteet olivat eri ehdokkaiden listoilla ja muutamat tulivat jopa valituiksi.

Vaalituloksesta johtuen hallitusneuvottelut venähtivät hieman pitkäksi. Usko taisi monelta loppua. Mutta ilokseni huomasin, että Kataisen hallituksen ohjelmaan oli muutamaankin kohtaan eksynyt/sisällytetty maininta julkisten tietojen avaamisesta. Tuntui jotenkin siltä, että järki oli voittanut.

Syksyllä sitten Kataisen hallityksen ohjelman strateginen toimeenpanosuunnitelmassa vielä korostettiin tarvetta vapauttaa verovaroilla kerättyjä tietoaineistoja. ETLA julkaisi oman selvityksen, kuinka tietoaineistojen vapauttaminen tuottaa uutta liiketoimintaa ja tuo työpaikkoja. Joita niin kovasti taantuma/lama-Suomeen tarvitaan.

Maanmittauslaitos oli jo muutamia vuosia aikaisemmin koettanut avata tietoaineistojaan julkisten viranomaisten käyttöön. Valtionvarainministeriön budjettiosasto veti herneet palkoineen poikittain nenään: lopputuloksena se, että kyllä aineistoja sai jakaa valtionhallinnossa, mutta kunnille ette ainakaan anna. Eli minä veronmaksajana maksan tiedonkeruun kahteen kertaan. Kiitoksia tästäkin tehottomuudesta.

Viime kesänä Maanmittauslaitos ilmoitti, että selvittää maa- ja metsätalousministeriön toimeksiantona maastotietojen avaamista. Itse olin hieman pessimistinen kuinka pitkälle Maanmittauslaitos ja ministeriö olisivat valmiita menemään. Maastotietokannan (vrt. peruskartta 1:20 000) avaaminen tuntui utopistiselta. Myös käyttöoikeuksien laajuus huolestutti: voisiko olla mahdollista, että maastotietoja voisi käyttää hyödyksi kaupallisesti?

Paikkatietomarkkinoilla Maanmittauslaitos julkisti oman ehdotuksensa: lähes kaikki maastotiedot vapautetaan hyvin laajoilla käyttöoikeuksilla! Tuntui kuin olisi lyöty pesäpallomailalla päähän ja annettu kruununjalokivet käteen. Luonnollisesti ehdotuksen mukaista asetusta tulisi käsitellä valtioneuvostossa ja erityisesti sen rahavaliokunnassa.

Suhtauduin tuohonkin käsittelyyn luottavaisesti. Olihan poliitikot kirjanneet hallitusohjelmaan ja muihin dokumentteihin tahtonsa avata julkisia tietoaineistoja. Virkamiehet noudattavat eduskunnan tahtoa.

Ja mitä sitten tapahtuikaan…

Maa- ja metsätalousministeriö lähetti tuon Maanmittauslaitoksen maksuasetuksen lausuntopyynnöille eri ministeriöihin ja muille asianosaisille. Koetan kerätä lausunnot julkisesti nähtäville, LVM:n lausunto oli positiivinen.

Tässä vaiheessa olisi ehkä pitänyt jo hälytyskellojen soida. Tuo MMM:n lausuntopyyntö ei koskaan ilmestynyt ministeriön Lausunnolla-verkkosivuille. Noh, ajattelin että kiireessä sattuu erehdyksiä eikä tuo nyt välttämättä ole niin kovin tärkeää. Ja kuinka väärässä olinkaan…

Kuulin usealta taholta, että valtiovarainministeriön lausunto olisi asiaan kielteinen. Pääsin kaivamaan alkuperäisen dokumentin byrokratian kätköistä vasta tällä viikolla. Kummankin ministeriön (VM ja MMM) kirjaamot toimivat loistavasti, kyse oli vain omasta ”saamattomuudestani”.

Lyhyen virkamies urani aikana (MML, 1990-luvulla) opin lukemaan byrokratian kieltä rivien välistä. VM:n lausuntopyyntö loppuu muka lupaavasti:

Suomeksi tuo tarkoittaa: ”Älkää edes koettako tuoda tätä poliitikkojen päätettäväksi. Jos tuotte, niin voitte olla varma, että torppaamme kaikki tulevat esitykset ja ehdotuksenne.”

Se siitä sitten. Miksi pitää valita kansanedustajia, kun tärkeät päätökset voidaan tehdä virkamiesten voimin?

Miksi näin tapahtuu?

Jotenkin tuntuu erikoiselta, että näinkin pienen summan (nettona ilmeisesti 100 000 euroa / vuosi) nostetaan näin iso haloo. Syy lienee siinä, että valtiovarainministeriön budjettiosasto pelkää tästä tulevan hyvä esimerkki. Luopumalla jostain voidaan toisaalla kerätä enemmän verotuloja. Voisi kuvitella, että maksuperustelaki on jo aikanaan tehty virheellisesti. Joku virkamies olisi tehnyt virheen. Ei, semmoista ei ole voinut tapahtua. Keisarin uudet vaattet.

Toinen vaihtoehto on, että kyse ei ole rahasta. Vaan avoimuudesta. Ex-kansanedustaja Jyrki J. Kasvi on monessa yhteydessä tuonut esiin Kanadassa tapahtuneen tietojen avauksen seurauksen: verotietojen avaus paljasti miljardiluokan veropetokset. Voisiko olla niin, että suomalaisten verotietojen, valtionvarainministeriön rahankäytön tai muun julkisen tiedon avaaminen paljastaisi väärinkäytöksiä? Ei, Suomessa ei tuollaista voi tapahtua. Siis ainakaan vaalirahaa ei ole kerätty väärin tai että se olisi vaikuttanut päätöksiin. Oops, kohta varmaan tulee kutsu käräjille. Tämä oli siis vain ajatusleikkiä, en ketään syytä mistään. Ihan tosi 😉

Mitä nyt tapahtuu?

Ymmärrän hyvin valtionvarainministeriön budjettiosaston ulkopuolella toimivia virkamiehiä. Ei kannata välttämättä uhrata omaa työuraansa taisteluun tuulimyllyjä vastaan. Siinä voi joutua hankkimaan uuden työpaikan julkisen sektorin ulkopuolelta.Tai ulkomailta.

Entä poliitikot? Ei löydy sitä rohkeutta keneltäkään poliitikolta, joka laittaisi VMn budjettiosaston ruotuun. Sieltä lyödään sellaiset rätingit pöytään, että ei kannata paljoa pullikoida. EU-taloussotkujen selvittämisessä menee kaikki aika ja energia, jotta tämä asia saisi minkäänlaista huomioita keneltäkään poliitikolta.

Jotenkin tulee mieleen, että tuo EU:n taloussotkunkin ovat aiheuttaneet lyhytnäköiset virkamiehet eripuolilla Eurooppaa. ”Poliitikot tekevät päätökset, virkamiehet vain valmistelevat päätökset”. Niinpä, kumpaa syöt kylmää vai lämmintä kaurapuuroa?

Mitä pitäisi tehdä?

Itse laitoin sähköposteja vaalipiirini kansanedustajille. Toistaiseksi yksi on ehtinyt vastaamaan: ”Olen kanssasi täysin samaa mieltä, kannatan tiedon avoimuutta. Terveisin, Mikael”. Ei taida mennä viesti Jutalle.

Amerikkalaiset ystäväni ovat monta kertaa harmitelleet kun ”Bush Administration” ei saanut mitään järkevää tehtyä. Suuri toivo on ollut, että ”Obama administration” korjaa virheet, mutta riittääkö kaksi presidenttikautta. Pitäisikö Suomessakin siirtyä siihen, että ylimmät virkamiehet vaihdettaisiin kun eduskuntakin vaihtuu? Tämä pitkäjänteinen virkamiestyö ei nyt oikein vakuuta. Nythän tuli juuri voimaan kansalaisten uusi vaikuttamismahdollisuus: joku voisi kerätä 50 000 nimeä uutta lakiesitystä varten.

Perustin Facebook-ryhmän ”Vapauttakaa maastotiedot”. Jos haluat antaa nimetöntä palautetta, niin kommentit tämän blogin alle jäävät vain minun tietooni. Ellei SUPO sitten kaiva niitä jostain

Pahoittelut

Loppuun on sitten hyvä laittaa pahoittelut. Monet hyvistä ystävistäni ovat virkamiehiä. Jotkut jopa valtionvarainministeriössä. Lähes kaikki tuntemani virkamiehet tekevät hyvää työtä, tehokkaasti ja asiantuntevasti. Nyt muutamat mädät omenat ovat pilaamassa koko satoa. Valitettavasti.

 

Advertisement

Posted on 09.12.2011, in Paikkatietouutiset and tagged , , . Bookmark the permalink. 11 kommenttia.

  1. Teemu Valkolehto

    MIelenkiintoinen tuo ”salaliittoteoria” väärinkäytösten paljastumisesta… en oikein jaksa uskoa siihen. Miksi sitten maastotietoja ei voida VM:n mielestä avata? apoikolan blogin (http://apoikola.wordpress.com/2011/12/07/yhteiskuntaoppia-virkamiesvalta-yrittaa-vesittaa-avointa-dataa/) mukaan myyntituloa menetetään naurettavat n. 1M€, siitä se ei voi olla kiinni. Mulla on teoria ”vanhoista jääristä”, jotka eivät vaan voi irrottaa otettaan vaivalla kerätystä aineistosta ilmaiseksi. Olkoonkin, että aineisto on kerätty verovaroin. Jos lopullinen päätös datan avaamisesta on kielteinen, niin toivoa sopii, että se on edes kunnolla perusteltu.

    • Niin,

      jos kyseessä ei ole tuosta pienestä rahasta, niin mistä?

      Maksuperustelaki on hyvä takaportti, pitää varmaan sitten muuttaa se ensin.

  2. Anonyymi virkamies

    Arvauksia, mistä voi olla kyse:

    – Maksuperustelain vuonna 1992 sorvanneet virkamiehet ovat edelleen VM:ssä töissä ja ylpeitä saavutuksestaan.

    – Varotaan pelottavaa esimerkkiä, jolloin rahaa alkaisi palaa paljon enemmän? Esimerkiksi Tilastokeskus, joka kertoo, että ”Tuotteet ja palvelut hinnoitellaan liiketaloudellisin perustein siten, että tuotteen hinta kattaa pitkällä tähtäimellä kaikki siihen liittyvät kustannukset.” http://tilastokeskus.fi/tup/hinnat/hinnoitteluperiaatteet.html
    Hinnasta päätellen tilastokeskus on tehnyt 1 km x 1 km ruudukkonsa maastossa GPS:n kanssa kävellen http://tilastokeskus.fi/tup/karttaaineistot/hinnasto.html

    – Budjettirahoitukseen siirtyminen merkitsisi sosialisoimista ja nyt ei sosialisoida vaan nyt yksityistetään. Paikkatietotkin vapautetaan yksityistämällä, mutta vielä ei ole päätetty, tulisiko niistä vapaampia autokatsastusasemien vai yksityisten lääkäriasemien hoitamina.

    – MML on hermostuttanut sooloilullaan julkisen tiedon avaamisesta vastaavat virkamiehet.

    – VM käyttää vanhaa hyvä poliisi – paha poliisi -kikkaa, ja budjettiosasto esittää pahaa poliisia ja JulkICT esittää hyvää poliisia. Jo nyt tätäkin esitystä lukee ajatuksella, niin mitä siinä todella sanotaan?

    Click to access Kauhanen-Simanainen_VM_20111102_0.pdf

    … työryhmä esittää linjaukset 31.12. 2011 loppuun mennessä (Sic! Ennen sitä ei raketteja lähetetä).
    => ennen kuin linjaukset on esitetty ei kenenkään pidä tehdä mitään
    … käynnistää selvityksen ja suunnitelman…
    => ennen kuin selvitykset ja suunnitelmat on tehty ei kenenkään pidä tehdä mitään
    …yhteistyönä VM, TEM, LVM, OKM
    => MMM:n alainen Maanmittauslaitos ei kuulu joukkoon
    …Suunnitelmallinen ja vaiheistettu eteneminen
    vakiomuotoisten tietoluovutusten maksuttomuuteen
    => hissun kissun ilman sooloilua, ei kerralla maksuttomaksi, jos ei ole vakiomuotoinen niin ei ole maksutonkaan
    …Vuosien 2013-2016 koskevien valtiontalouden
    kehysten valmisteluohje ministeriöille
    => aikaisintaan 2013 alkaa hintojen alentaminen, maksuttomuutta alkaa esiintyä aikaisintaan 2016
    …Julkisen tiedon saatavuuden parantaminen ja avaaminen kannattaa tehdä suunnitelmallisesti ja käyttää siinä kotimaista ja
    kansainvälistä tutkimustietoa, saatuja kokemuksia ja parhaita
    käytäntöjä.
    => Jarrut päällä. Vapauden ammattilaiset tietävät, että oikeaan vapauteen vaaditaan enemmän kuin vain vapautta, mm. yhteiset sanastot ja ontologia, viitearkkitehtuuri, dataportaali ja metatietorekisteri (sivu 9).

    Eli jos teininne tekee mieli lähteä kavereiden kanssa festareille, niin antakaa vapaasti lähteä, mutta suunnitelmallisesti. Linjaukset kuntoon viimeistään uudenvuodenaattona ennen keskiyötä ja sitten yhteistyössä muiden vanhempien kanssa laaditte valmisteluohjeen koskien vuosien 2013-2016 festaritoimintaa. Jos teini haistattelee, niin ehkäpä se johtuu vain huonosti valmistelluista yhteisistä sanastoista ja ontologioista.

    • Tämä pelasti iltapäiväni 😉 Kiitos!

      Jotenkin tuo amerikkalaisten 99%-liike tuntuu lastenleikiltä. Meillä tasa-arvoisessa Suomessa se on 99,99999981485%-liike.

  3. Anonyymi virkamies

    Jokin jäi vaivaamaan minua eilen tuossa VM:n lausunnossa. Se on tämä kohta, joka lyhennettynä kuuluu näin:

    ”Maa- ja metsätalousministeriön tulee myös vielä selvittää ja perustella se, kuuluvatko uudet suoritteet kuten [luettelo]…todella liiketaloudellisesti hinnoiteltaviin suoritteisiin eikä julkisoikeúdellisiin suoritteisiin tai olisivatko ne…suoritteita, joista pitäisi periä omakustannusarvon mukainen hinta.

    Julkisoikeudellisten kustannusten kurissapitämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota niin, että maksuja ei sen takia nosteta.”

    Ja mitä tämä tarkoittaa? Se voidaan lukea näin:

    ”MML on ehdottanut maastotietojen vapauttamista, josta seuraisi 1,2 miljoonan euron kustannus MML:lle. Tietojen vapauttamisesta keskustellaan toisilla foorumeilla, ja MML:lle ilmoitetaan, kun aiheesta on jotain ilmoitettavaa. Raha-asiat sen sijaan voidaan sopia tässä saman tien.

    MML on ilmoittanut, että sille riittää nykyistä vähemmät tulot. Tämä passaa VM:lle, ja se tehdään niin, että MML siirtää tarpeeksi suuren määrän liiketaloudellisesti hinnoitelluista palveluista halvemmiksi julkisoikeudellisiksi palveluiksi. Kun julkisoikeudellisia hintoja ei saa nostaa, niin tulot vähenevät varmasti.”

    Tämä on hieno esimerkki taitavasta kielen- ja vallankäytöstä.

    – MML saa ansaitsemansa rangaistuksen: Tulepas poika hakemaan vähän budjettiohjausta!
    – MML:n tulopuolen vähennys saadaan osin toteutetuksi.
    – MML:n menot eivät vähene, koska kaikki tietojen käyttö tulee vaatimaan entiset jäykät lupa-, sopimus- ja laskutusmenetelmät.
    – Tämä kaikki ilman minkäänlaista muutosta tietojen julkisuuteen.
    – Ensimmäisenä vuotena VM:lle ilmainen ratkaisu. MML saa vähemmän rahaa muulta hallinnolta, mutta nuo rahat on jo myönnetty virastoille vuodeksi 2012. Seuraavina vuosina virastojen määrärahoja leikataan, koska ne saavat tiedot halvemmalla.

    Voi tietenkin olla, että tuo uhkaus on tarkoitettukin peruttavaksi, jolloin kiltti koira syö kädestä ja rakastaa isäntäänsä entistäkin enemmän, kun sitä ei sitten lyötykään.

    • Minun salaliittoteoriani olivat kevyttä kamaa tämän kanssa.

      Kovaa peliä Senaatintorin laidalta, jos näin hommat menevät…

  4. Maanantaina pitäisi tulla EU -komissiolta merkittävä tiedonanto avoimeen dataan liittyen. Sisältänee mm. asiaa Public Sector Informatioon (PSI) -direktiivin uudistuksista.

    Siihen liittyvää annakkoluettavaa http://ec.europa.eu/information_society/policy/psi/index_en.htm

    ”According to a survey on existing findings on the economic impact of public sector information conducted by the European Commission in 2011 (Vickery study) the overall direct and indirect economic gains are estimated at €140bn throughout the EU. Increase in the re-use of PSI generates new businesses and jobs and provides consumers with more choice and more value for money.”

  5. Ainakin EU komission on täysin erilaisilla ja positiivisilla linjoilla, kuin VM:n budjettiosasto: http://apoikola.wordpress.com/2011/12/12/avoimen-datan-eu-strategia-julki-tanaan/

    • Nuo EU komission linjaukset ovat tosiaan ihan eri maata. Huomasin itsekin tässä vasta viime viikolla, että Ranska on myös hypännyt avoimen datan junan: http://www.data.gouv.fr.

      Nyt pitää odottaa Saksan liikkeitä. Eiköhän sieltä tule saksalaisella tarkkuudella työstetty viranomaispäätös.

  6. EFFI on tänään lähettänyt avoimen kirjeen itse valtiovarainministerille:

    http://www.effi.org/kirjeet/effi-maanmittauslaitoksen-kartat111212.html

  1. Päivitysilmoitus: Avoin data ja sen viholliset | Seuraava päivä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: