Ilmaisia kartta-aineistoja Garminin GPS-laitteisiin

Moniin käsi-GPS laitteisiin voi ostaa tarkempia kartta-aineistoja. Garminin laitteisiin voi ladata myös ilmaisia kartta-aineistoja. Tässä muutamia kokemuksia ilmaisista kartta-aineistoista Garmin Oregon 500 -laitteessa.

OpenStreetMap

Suomalainen pyöräilysivusto tuottaa OpenStreetMap:ista automaattisesti viikottain uuden kartta-aineiston Garmin yhteensopivana tiedostona. Tietoaineiston koko on noin reilu 100 megatavua, joten sen siirtäminen omalle koneelle ja edelleen Garminin laitteistoon ei ole ongelma.

Sivustolla on myös ohjeet kuinka voi tehdä oman aineiston, jos kuvaustekniikka tai muut asiat kovasti häiritsevät käytössä.

Kartta-aineiston perusteella voi tehdä moninaisia hakuja erilaisista kohteista. Myös reitinoptimointi ajoneuvolla, pyörällä ja kävelyllä onnistuu mainiosti.

Aineistossa olevat puutteet ja virheet on helppo korjata OpenStreetMap:iin. Päivitetty aineiston sitten ladattavissa noin viikon päästä korjauksineen. Tietysti jos on tarve saada korjaukset nopeammin, niin kartta-aineiston voi helposti generoida myös itse.

Maanmittauslaitoksen maastotietokanta

Nyt on myös mahdollista ladata Maanmittauslaitoksen maastotietokannasta muodostettu kartta-aineisto Garmin laitteeseen. Tiedoston koko on reilut 1 gigatavu: lataamiseen omalle koneelle kestää hetken. Ensimmäinen versio julkistettiin heinäkuussa ja elokuun alussa on tullut jo päivitetty versio.

Maastotietokannassa olevat virheet voi raportoida Maanmittauslaitokselle ja mahdollisesti korjaukset valuvat tuohon Garminiin ladattavaan tiedostoon jollakin aikataululla. Kokemuksesta voisin arvioida, että nopeimmissakin tapauksessa aikaa menee kuukausia.

Molempiparempi

Kumpi sitten pitäisi ladata käyttöön? Molemmat tietysti. Maastotietokanta on ehdottomasti tarkempi metsissä ja siinä on kohteita, joita ei ole (ja eikä tule) OpenStreetMapissa. Näitä kohteita ovat mm. korkeus- ja syvyyskäyrät.

OpenStreetMap taas sisältää mahdollisuuden reitin optimointiin ja POI hakuihin. Näitä ei tule Maastotietokanta-pohjaiseen tiedostoon kovin helposti.

Kustannukset molempien käyttöön ovat minimaaliset. Maastotietokannan osalta toivon, että mahdollisimman moni tukee tekijän harrastusta. Lahjoitukset voi tehdä PayPalin kautta.

Advertisement

Posted on 19.08.2012, in Yleistä and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 7 kommenttia.

 1. Jukka Rahkonen

  Maastotietokannan taustakarttaan voi lisätä itse räätälöitävät POI-haut OpenStreetMap-aineistosta suhteellisen helposti tekemällä omia kohdepistetiedostoja. Ohje löytyy täältä:

  Click to access Paikkatietoaineistosta_GPS_kohdepisteiksi.pdf

  • Omien POI pisteiden lisääminen GPX-formaatissa on tosiaan aika helppoa. Tosin huomasin, että rajoituksena oli tuossa minun Garminissa 10 000 pistettä. Ja se tuli aika nopeasti vastaan.
   Tuossa Garminin kartta-tiedostossa oleville POI:lle ei kaiketi ole mitään rajoitusta. Tai tietysti jossain vaiheessa muistikortti täyttyy. Omalla 16 Gt:n kortilla on vielä jokunen gigatavu tyhjänä.

 2. Näkyykö tuossa mml:n maastotietokannassa kiinteistöjen rajat?

  • Jaahas, löytyikin vastaus.

   • Ja vastaus oli… ei löydy. Mutta Karttapaikasta löytyy. Nyt en muista oliko ne noissa rasterimuotoisissa kartta-aineistoissa, ei tainnut olla. Taas suuri vääryys!

 3. Kansalaisen karttapaikasta taitaa löytyä juu. Tarvitsisi vain saada ne GPS-paikantimeenkin!

 1. Päivitysilmoitus: Ilmaisia paikkatietoja Garmin laitteisiin « Olipa kerran Bigdata

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: