Kovaa peliä maan alla

Metroa rakennetaan kovaa vauhtia Espooseen, mutta kovempaa peliä käydään lähempänä maan pintaa.

Keypro Oy on kovin huolestunut Suomen Erillisverkkojen hankinnasta. Suomen erillisverkot -konserni hankki joulukuussa 2011 Johtotieto Oy:n koko osakekannan. Lehdistötiedotteessa todetaan: ” Yrityskaupan tarkoituksena on saada aikaan laaja yhden toimijan kaapelitietopalvelu, jonka kautta eri tahojen ylläpitämä kaapeleiden sijaintitieto on kootusti saatavilla.”

Tästä suivantuneena Keypro Oy on hakenut Liikenne- ja viestintäministeriöltä kannanottoa. Taustalla on se, että Keypro on raketanut omaa liiketoimintaansa kilpailemaan Johtotieto Oy:n kanssa.

Taustatietoja omasta muistista ja internetin ihmeellisestä maailmasta:

  • Johtotieto Oy on perustettu jo pimeällä 1990-luvulla, paljon ennen Internetin suurta tuloa. Perustajina ja omistajani olivat suuret maanalaisia verkkoja omistavat tahot.
  • Johtotieto Oy rupesi vuoden 2005 paikkeilla selvittämään paikkatietojärjestelmän hankkimista. Tarve oli saada johtotiedot paikkatietopalveluksi. Kiertäen tämä liittyi kuntien KuntaGML ja KRYSP-hankkeisiin.
  • Johtotieto Oy pyysi myös tarjouksia paikkatietojärjestelmän toteuttamiseksi. Keypro Oy ei menestynyt kaikesta huolimatta tässä kilpailutuksessa.
  • Johtotieto Oy:n toimitusjohtaja siirtyi Keypro:n palvelukseen.
  • Keypro avasi toukokuussa 2011 ”mittavan kehitystyön tuloksena maamme ensimmäisen selainpohjaiset kaapeli/johtokyselyt mahdollistavan http://www.kaivulupa.fi -sivuston”

Maanalaiset verkostot ovat tärkeä osa kansallista infrastruktuuria. Rakentamisen yhteydessä tapahtuu erilaisia vahinkoja. Tulee kaivettua (tai porattua, oma kokemus ;-( jonkun johtoon, vesijohtoon tai viemäriin. Tarkat tiedot maanalaisisesta johdoista olisi oltava kaikkien toimijoiden tiedossa oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Hankalaksi asian tekee se, että nuo maanalaiset johdot ovat hyvin useiden yksityisten yritysten omaisuutta. Miten velvoitetaan yksityisiä yrityksiä luovuttamaan tiedot yleiseen käyttöön?

Tilanne tietysti vielä monimutkaistuu kun Suomessakin ruvetaan Ruotsin mallin mukaan kaivamaan sähköverkkoa maan alle. Nyt jo monissa kunnissa maalämpökaivojen kaivaminen edellyttää lupaa.

Useissa laeissa on määritelty maa-alueiden pakkolunastuksesta. Tietoyhteiskunnassa tieto on valtaa ja omaisuutta. Kuinka pakkolunastetaan tietoja ja tietojärjestelmiä, jotka sisältävät yleisen edun kannalta kriittistä tietoa?

Advertisement

Posted on 27.02.2012, in Paikkatietouutiset. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: