MML:n aineistojen maksuasetus

Maanmittauslaitoksen maastotietojen avaaminen edistyy byrokratian rattaissa. Käsitykseni mukaan asia etenee seuraavasti:

 • MML on tehnyt ehdotuksen Maa- ja metsätalousministeriölle koskien Maaanmittauslaitoksen maksuja vuodelle 2012 (PDF-tiedosto, 118 kt).
 • Maa- ja metsätalousministeriö todennäköisesti vie esityksen sellaisenaan (tai muutettuna) valtioneuvoston käsittelyyn.
 • Kun kyseessä on budjettiasia, niin asiaa käsittelee joko valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta tai talouspoliittinen ministerivaliokunta. Valiokunnilla on hieman erilaiset roolit:

”Raha-asiainvaliokunnan tehtävänä on ennakollinen finanssivalvonta. Valiokunnassa käsitellään valmistavasti asiat, joilla on huomattava taloudellinen merkitys tai joista muuten vaaditaan raha-asianvaliokunnan lausunto. Käsittelyn pohjana ovat ministeriöissä laaditut asiakohtaiset esittelylistat kuten valtioneuvoston yleisistunnossakin.”
”Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee kokonaistaloudellista kehitystä ja yleistä talouspolitiikkaa, julkisen talouden kehityksen pääsuuntaviivoja ja pääministerin määräämiä muita talouspoliittisia toimenpiteitä vaativia asioita.”

 • Valiokuntien käsittelyn jälkeen asia siirtynee valtioneuvoston yleisistuntoon.

Ehdotus sisältää myös taustamuistion. Muistiossa arvioidaan MML:n menettävän vuonna 2012 aikana 1,2 miljoonaa euroa aineistojen käyttöoikeusmaksuja. Tämä ehdotetaan katettavaksi budjettivaroista.

Advertisement

Posted on 14.11.2011, in Paikkatietouutiset and tagged , , . Bookmark the permalink. 8 kommenttia.

 1. Muistiosta poimin lauseen: ”Vuonna 2012 vaikutuksen arvioidaan olevan noin 1,2 milj. euroa, sillä käyttöoikeusmaksuista luovuttaisiin vasta toukokuun alussa. Liiketaloudellisesta toiminnasta aiheutuneiden kustannusten arvioidaan laskevan lähes liiketoirninnan volyymin laskua vastaavasti.”

  Eli tulot laskee, mutta niin laskee menotkin (melkein yhtä paljon). Kustannusten lasku olisi taulukosta laskettuna 1,092 milj. euroa, eli todellisuudesta budjettivaroista tulisi maksettavaksi vain tulomenetyksen ja kustannuslaskun erotus eli 108 000 euroa.

  • Kyllä se tietoaineistojen ilmainenkin jakelu jonkin verran maksaa. Varsinkin kun MML on ilmoittaunut, että itsepalvelu latauksena olisi ilmaista.

   Sitten muistetaan tietoaineistojen koko, useita teratavuja. Käsitykseni mukaan MML:n yhden vuoden ilmakuvat vievät sellaisen 4-5 teratavua, vanhoja ilmakuvia on levyillä noin 20 teratavua. Lisää tulee koko ajan ilmakuvauksista ja vanhojen ilmakuvien digitoinnista.

   • Joo varmasti maksaa, minä poimin vain nuo arvioluvut muistiossa olleesta taulukosta ja harrasti päässälaskua. Itseasiassa, kun tarkistuslaskin, niin sain erotukseksi 99 000 euroa (vuoden 2011 arvioitu tuotto – vuoden 2012 arvioitu tuotto), mutta suuruusluokka on sama.

    Tuolla summalla ei ole valtion budjettitaloudessa merkitystä etenkään, kun MML on ilmoittanut ottavansa erotuksen omalle vastuulleen, eli eivä ole kinuamassa lisää rahaa valtion budjetista.

    Vaikka kysymys olisi siitä, että vain tulot laskisivat ja menot pysyisivät ennallaan, eli takkiin tulisi koko 1,2 miljoonaa euroa, niin hanke jäisi silti yhteiskunnallisilta ja todennäköisesti myös yhteiskuntataloudellisilta vaikutuksiltaan uskoakseni reippaasti plussalle.

    Tänään tulleen tiedon mukaan budjettiosasto olisi vastustamassa hanketta, mikä on varsin nihkeää, joskaan ei yllättävää.

    Toivottavasti maaasta löytyy joku tietoyhteiskuntavalveutunut poliitikko, joka ymmärtää käyttää poliittista valtaa budjettiosaston virkamiesvaltaa vastaan.

  • Tästä pitää siis tehdä poliittinen kysymys. Kuka perustaa Facebook -painostysryhmän?

   • Maa ja Metsätalousministeri Jari Koskinen sai sähköpostin, jossa pyydän häntä viemään asiaa eteenpäin.

    En ole ennen ministerille sähköpostia lähettänyt. Nähtäväksi jää tuleeko mitään vastausta.

 2. Itse laitoin aika monelle vaalipiirini kansanedustajalle sähköpostin: yksi vastasi. Mitäköhän ne avustajat siellä oiken tekee?

  Olisi nyt tullut edes viesti: kiitos olemme vastaanottaneet viestisi. Noh, ehkä ne sähköpostit ovat niin täynnä roskapostia, että asialliset viestit hukkuvat jonnekin.

  Pitää varmaan ruveta kirjoittamaan kirjeitä. Käsin.

 1. Päivitysilmoitus: Yhteiskuntaoppia – virkamiesvalta yrittää vesittää avointa dataa | apoikola

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: