USA luopuu GPS:stä?

No nyt ovat amerikkalaiset huomanneet, että GPS voi häiritä aika helposti: got geoint -blogi lainaa DoD Buzz -verkkojulkaisua. Yhdysvaltojen ilmavoimien esikuntapäällikkö oli todennut, että GPS:lle pitäisi olla vaihtoehtoja, kun sitä voidaan helposti häiritä.

GPS häirintä ei nyt ole kovin kummoinen juttu, verkkokaupoista voi muutamalla sadalla eurolla ostaa häirintälähettimen. Kantamaksi mainitaan riittävän muutama kymmenen metriä. Riittää siis ajoneuvoon laitetun GPS-seuraimen häiritsemiseen. Suuremman kantaman tekeminen ei liene mikään ongelma, lisätään vaan tehoja. Tietysti sitten myös omat GPS vastaanottimet ovat poissa käytöstä. Ehkä nuo mainitut muut korvaavat järjestelmät ovat Glonass ja/tai Galileo. Tuskinpa nekään ovat häirinnältä suojattuja.

Kyllä lienee kartta ja kompassi (sekä suunnistustaito) olla se paras tapa sijainnin määritykseen kriisitilanteessa. Amerikkalaisten sotalaitteista pitää vielä muistaa sen, että Irakissa UAV lennokkien videot kaapattiin muutaman kymmenen dollarin softalla (WSJ).

Advertisement

Posted on 02.02.2010, in Yleistä. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: