Paikkatietoja Haitista

Nyt olen muutaman päivän ajan tutkaillut Haitin paikkatietoja ja miettinyt kuinka niitä voisi parhaiten käyttää avustusorganisaatioissa hyväksi.

Kun infrastruktuuri on hyvin huonossa kunnossa (ei tule sähkö, eikä kulje vesi), niin tietokoneiden raijaaminen paikan päälle ei nyt ole optiona. Lisäksi tulee vastaan se, että kentähenkilöstön koulutus on nyt aika vaikeasti järjestettävissä.

Palataan siis perinteiseen tulostemateriaaliin. Paikkatietoaineistoista ei ole pulaa: satelliittikuvia, vektoriaineistoja yms. on saatavilla runsaasti, ehkä liiankin runsaasti. Lähtöaineistoista pitäisi sitten tehdä joitakin paikkatietotuotteita (tai tässä tapauksessa karttatuotteita). Tietotaidollista ei mikään iso homma, mutta kyllähän siihen aikaa menee. Päädyin lopulta siihen, että on ehkä järkevää käyttää hyväksi muiden tekemiä tuotteita. Tässä oma listani valmiista tuotteista, joista löytyy kaikille Haitiin suuntaaville riittävästi tulostettavaa:

  • MapAction: Haiti Earthquake deployment. Täältä löytyy PDF-tiedostoja, joissa on hyvin koottuna aineistoja. MapAction ryhmä on ollut paikalla jo ensimmäisistä päivistä lähtien ja varmaan on kohta aika rotaatiolla.
  • UNOSAT: Haiti maps. Sekä peruskarttoja että pidemmälle vietyjä paikkatietoanalyysejä. Osa sisältää niin paljon informaatiota ja selittäviä tekstejä että niitä voisi pitää postereina ( Density of Bridge & Road Obstacles in Port-au-Prince and Carrefour, Haiti (Update2) ).
  • Delta State University: Haiti Map Products. Valmiita karttasarjoja Haitin alueelta. Tiedostot ovat PDF-muotoisia, joissa aineistot on jaettu jo valmiiksi tasoille. Voit siis ottaa jonkun teeman pois ja saada juuri sellaisen tulosteen kuin haluat. Tällä hetkellä vain US Letter paperikoossa, mutta lupailivat tehdä myös A4-versiot (mittakaavat kunnossa ja koordinaattien mittaaminenkin onnistuu)
  • Harvard University: Haiti Earthquake Data. Valmiit linkit eri aineistoihin.
  • OpenStreetMap: Haiti/Earthquake map resources. Open Street Map -yhteisö on ruvennut keräämään paikkatietoaineistoa saatavilla olevien satellittikuvien ja muiden pohjalta. Tietokanta kasvaa koko ajan.

Ja tässä ei todellekaan olleet kaikki paikat, joista aineistoja ja muuta tukea voi hakea. Seuraavista löytyy lisää linkkejä:

Tämän prosessin aikana on syntynyt ajatus suomalaisten paikkatieto-osaajien verkostosta, joka voisi auttaa paikkatietojen hyödyntämisessä erilaisissa kriisinhallinta operaatioissa. Jos olet kiinnostunut, niin kommentoi tai ota yhteyttä.

Advertisement

Posted on 22.01.2010, in Yleistä. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: