Uusia paikkatietojen rajapintapalveluita

Suomalaiset avoimet paikkatietoaineistot tuottavat uusia rajapintapalveluja. Esri on avaamassa huhtikuun alussa rajapintapalveluja omille asiakkailleen. Aineistot.esri.fi -palvelussa on Maanmittauslaitoksen, ympäristöhallinnon ja Tilastokeskuksen aineistoista johdettuja karttapalveluja.

Maailman johtava suljettujen paikkatieto-ohjelmistojen toimittaja on saanut tehtyä 10 kpl suomalaisille asiakkaille suunnattua karttapalvelua. Jatkojalostusta on tehty väestön tiheyden esittämiseen sekä harmaasävykartan tuottamiseen. Karttapalvelut ovat pääsääntöisesti suomalaisten suosimassa EPSG:3067 -koordinaatistossa, mutta luonnollisest myös yleismaailmallisessa WGS84-koordinaatistossa.

Kaikkien ohjelmistojen, aineistojen ja verkkopalveluiden käyttöönotossa on kaksi tärkeää osaa: tekninen toimivuus ja käyttöehdot. Esrin palvelussa korostetusti kerrotaan, että palvelut ovat heidän asiakkailleen. Ilmeisesti palvelut saa täysimääräisesti käyttöönsä osana maksullisia tuki- ja ylläpitosopimuksia, ELA-sopimuksia tai muiden järjestelyjen kautta.

Palvelun maksuista tai käyttöehdoista ei ole vielä tietoa. Eiköhän nekin tule julki viimeistään 1.4.2013, kun palvelu avataan julkisuuteen.

Toistaikseksi rajapinnoissa on ollut käytössä standardien mukaiset WMS- ja WMTS-palvelut. Käyttö muissa kuin Esrin ekosysteemin tuotteissa on hieman hankalaa, ellei mahdotonta. Tiilipalveluiden osalta olisi tietysti voinut toivoa, että olisi toteutettu JHS180:n mukaiset kansalliset tiilipalvelut. Mutta ekosysteemin sisällä ei tietysti tarvitse olla huolissaan yhteensopivuudesta ulkomaailman kanssa. Meidän muiden pitää tyytyä Kapsin karttoihin, OpenStreetMap:in sekä Maanmittauslaitoksen palvelualustaan.

No niin, ne niistä pihlajanmarjoista. Oikeasti harmaasävykartta on hieno ja sitä on varmaan ilo käyttää:

Esri - harmaasävykartta

Advertisement

Posted on 21.03.2013, in Paikkatietouutiset and tagged . Bookmark the permalink. 4 kommenttia.

  1. Itse oisin kyllä tehnyt metsistä tumman ja pellosta vaalean harmaata.

  2. Hyvä piikki, tuhoo ne! Kaupallisuus hävitköön, kaikki avoimmeksi ja kaikki voittaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: