Paikkatietojen markkina-arvo

Useamman kerran olen ollut pohtimassa paikkatietojen markkina-arvoa, liikevaihtoa ja muita taloudellisia lukuja. Joko Suomen, Euroopan tai koko maailman osalta. Aina on päädytty isoon lukuun, jota on ollut vaikea ymmärtää.

Nyt eurooppalainen konsultointiyritys, Oxera, on pistänyt paremmaksi. Googlen toimeksiantona tehty raportti arvio paikkatietojen markkina-arvoksi 150 miljardia dollaria (noin 110 miljardia euroa). Tuolla summalla paikkatiedot ovat paljon suurempi kuin peliteollisuus ja noin neljännes globaalista ilmailumarkkinoista.

Oxera - Geo - Marketsize

Raportista voi varmasti tehdä monenlaisia johtopäätöksiä. Luvut sisältävät tietysti aina arvauksia ja toiveita sekä mielipiteitä.

Luvuista tekee heti mieleen laskea Suomen osuus. Raportissa on koko maailmaa koskevat bruttokansantuotteet hieman pienempiä kuin muissa lähteissä kerrotut (wikipedia). Ero johtuu ilmeisesti siitä, että on oletettu että kaikki eivät vielä hyödynnä paikkatietoja. Suomen vuoden 2011 bruttokansantuote oli 266 miljardia USD:tä. Tuolla luvulla laskettuna paikkatietojen markkina-arvo Suomessa olisi noin 660 miljonaan USD:tä.

Erilaisiin raportteihin ja uutisiin halutaan kauniin tasaisia lukuja, joten:

Suomessa paikkatietojen markkina-arvo on vähintään 500 miljoonaa euroa vuodessa. Lähivuosien aikana markkina-arvo nousee 1,2 miljardiin euroon.

Jos et vielä ole ymmärtänyt paikkatietojen merkitystä, tutustu seuraavaan videoon (18 min):

Advertisement

Posted on 01.02.2013, in Paikkatietouutiset and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: