Sijainti- vai paikkatietoa?

Ainakin kahdessa viime viikkojen uutisissa on minussa herännyt esiin pieni terminologi. Ensin uutisoitiin hyvin laajasti tavarajunien törmäyksen syistä: Väärä paikkatieto aiheutti Nokian junaturman. Sitten amerikkalaiset (ja kai suomalaisetkin) matkapuhelinvalmistajat jäivät kiinni sijaintitietojen tallentamisesta: Apple-laitteiden paikkatiedon keruu ihmetyttää.

Kummasakin tapauksessa on kysymys sijaintietojen merkityksestä. Minulle paikkatiedot ovat huomattavasti suurempi kokonaisuus. Sijaintitieto sisältää yleensä hyvin vähän ominaisuustietoja. Lähtökohtaisesti sijaintitietoihin liittyy tietysti koordinaatit (x,y ja z) ja tietysti se 4. ulottuvuus eli aika. Jos tuohon sijaintitietoon lisätään muita ominaisuustietoja (kuten suunta, nopeus, identifiointitiedot yms.) niin sitten voitaisiin jo ruveta puhumaan paikkatiedoista.

Sijaintitietoon perustuvat paikkatietoanalyysit ovat yksinkertaisia. Sijaintietojen avulla ei voi esittää monimutkaisia paikkkatietorakenteita (liikenneverkko, kiinteistörekisteri). Sijaintieto on yksinkertaista paikkatietoa, jonka tarkoituksena on kertoa yksittäisen pistemäisen kohteen sijainti.

So what, mitä välii?

On ja ei. Tässähän käy nyt hyvin helposti niin, että paikkatietojen hyödyntämisen mahdollisuudet ymmärretään hyvin suppeasti. Asioista pitäisi puhua niiden oikeilla nimillä.

ps. terminilogistit voivat tutustua Geoinformatiikan sanastoon

Advertisement

Posted on 03.05.2011, in Paikkatietouutiset and tagged , , , . Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: