Paikkatietoja mediassa

Osallistuin viime torstaina (23.9.2010) ”SPOT ON – Locative Media” -seminaarin. Oli virkistävää olla Suomessa paikkatietoja käsittelevässä tilaisuudessa, jossa a) en tuntenut juuri ketään ennestään b) kukaan ei valittanut että yksityisiä yrityksiä kohdellaan kaltoin/maanmittauslaitos-pitäisi-lopettaa/paikkatiedot-vapaaksi/mulla-on-paha-olo. Seminaarin esitykset voit katsella YLEn Areenassa.

Järjestäjät kehoittivat miettimään jo ennen seminaaria omia kokemuksia ”location service” aiheesta. No ei tullut mietittyä. Menin ihan ilman ennakkoajatuksia, onneksi. Muutaman yön jälkeen rupesin pohtimaan (hidas ja vanha) että mistäs tässä nyt oikein olikaan taas kyse.

Seminaarin aiheeksi oli mainittu ”The focus in the SPOT ON seminar is on location data and its possible uses in journalism and storytelling.” Mielestäni seminaarissa meni kaksi asiaa sekaisin: paikkasidonnaiset palvelut (Location Based Services, LBS) ja paikkatiedot journalismissa/mediassa.

Paikkatiedot journalismissa

Suomessa ei paikkatietoja hyödynnetä journalismissa.

Karttoja näkyy aika monessa mediassa, paikkatietojen hyödyntäminen on aivan eri asia. Kartat (anteeksi kaikki kartografit) ovat vaan paikkatietojen visualisointia. Tärkeätä, mutta vain kuva varsinaisesta asiasta.

Uutisten paikannus

Seminaarissa puhuttiin (ja tweetattiin) paljon uutisten paikannuksesta (geotagging). Mielestäni kaikkiin uutisiin pitää liittää tieto sijainnista. Tämä ei välttämättä ole kovinkaan yksinkertaista. YLE esimerkiksi uutisoi viime viikolla suomalaisten sotilaiden joutumisesta itsemurhaiskun kohteeksi Afganistanissa: uutinen oli Kotimaa-osiossa. Onhan tässä logiikka. Mutta mitkä olisivat uutisen koordinaatit? Afganistanissa itsemurhaiskun tapahtumapaikalla vai Niinisalon varuskunnassa Puolustusvoimien kansainvälisessä keskuksessa?

Yhdet koordinaatit eivät välttämättä riitä. Kesän myrskyuutiset eivät koskettaneet vain yhtä kuntaa. Olisiko parempi kertoa uutisen kattavuusalue? Vai miten uutisten paikkatieto pitäisi muodostaa?

Tutkiva journalismi

Paikkatietojen käyttö tutkivassa journalismissa on kääntämätön lautakasa suomalaisessa mediassa. Paikkatietojen avulla olisi helppoa löytää tilastojen takaa oikeasti mielenkiintoisia asioita. Mutta ei paikkatietojen käyttö ole vielä mitään jokapäiväistä leipää suuressakaan maailmassa.

Visualisointi

Edellä tuli mainittua, että kartat ovat vain visualisointia. Useissa tapauksissa kuva kertoo kuitenkin enemmän kuin tuhat sanaa:

 • Federal Express:iä ei voi hyvällä uskollakaan kutsua mediayhtiöksi. Silti heidän maailmankartta saa miettimään.
  Toivottavasti ensi kevään vaaleissa joku tekisi vaalien tulospalvelukartan, jossa Keskustan vihreä ei hallitse. Äänestämällä tietysti voi vaikuttaa, mutta jos Suomen kuntien pinta-alat skaalattaisiin asukasluvun mukaan tai edes vaalipiirien koko valittavien kansanedustajien lukumäärän mukaan, niin maailma olisi taas parempi paikka asua.
 • BBC taas kertoo että koolla on merkityksensä.

Paikkasidonnaiset palvelut

Otsikko on käännökseni Location Based Services (LBS) -termistä. Alkuun termillä tarkoitettiin matkapuhelimella käytettäviä sovelluksia tai palveluja. Älypuhelinten aikakaudella on tietysti vaikea erottaa tietokoneelle tarkoitettu palveluja mobiilipalveluista. Ehkä näytön koko ratkaisee.

LBS-sovelluksista on puhuttu nyt kohta 10 vuotta. Olisikohan nyt jo aika? Ehkä. Paikannuksen teknologiahaaste on kohta ratkaistu: ulkotiloissa GPS ja sisätiloissa 3G / WLAN tukiasemat (esimerkiksi Skyhook). Perustaustakartta-aineiston voi ottaa Googlelta, Microsoftilta tai Nokialta käytännössä ilmaiseksi.

Mutta tuleeko LBS-sovelluksista koskaan menestystarinoita? Ainakin mobile-guru Tomi T Ahonen on todennut jo vuonna 2008 blogissaan että LBS tappajasovelluksia ei ole ollut, ei ole, eikä muuten tule. Kysymys siitä onko navigointi sovellus kännykässä LBS menestystarina on tietysti aiheellinen. Lisätty todellisuus (Augmented Reality) voisi ehkä olla toinen menestystarina, ehkä.

Pitää tietysti muistaa, että monet sovellukset parantuvat oleellisesti, kun niihin lisätään kartta tai sijaintiin liittyviä ominaisuuksia. Mutta pelkästään sijaintiin pohjautuva LBS-sovellus? No way!

Seminaarissa oli puhetta myös paikkasidonnaisista peleistä (Location Based Gaming). Odotamme mielenkiinnolla Shadow Cities julkaisua ja menestystä maailmalla:

Foursquare ja Gowalla perustuvat myös pelaamisen ideaan. Seminaarissa esitettiin, että käyttäjistä suurin osa on 19-35 -vuotiaita miehiä. Siis nimenomaan tietokone-/konsolipelaajia. MOT.

Häh?!

On epäinhimmillistä kirjoittaa näin pitkiä blogi-kirjoituksia. Lukeminen on varmasti vielä karmeampaa. Mutta sain omaa tuskaani helpotettua. Ilmeisesti jaettua tuskaa on helpommin kantaa.

Kaikesta huolimatta lämpimät kiitokset Spot On -seminaarin järjestäjille!

Advertisement

Posted on 28.09.2010, in Paikkatietouutiset, Tapahtumat. Bookmark the permalink. 8 kommenttia.

 1. Ilkka Pirttimaa

  Hyvä pointti tuo, että pitäisikö medialla olla useampikin paikkatieto. Tätä pohdin kun tein omaa esitystäni, mutta 30 minuutin esityksessä en sitten viitsinyt sekoittaa pakkaa tällä aatoksella.

  Nyt kun meillä on vain yksi paikkatieto (esim. tweetillä / valokuvalla jne), ei ole ihan selvää, mihin sitä pitäisi käyttää. Koska nämä tweetit/valokuvat yms. alunperin on tarkoitettu ”yksilön suorittaman toiminnon” sijainnin merkkaamiseen, kuvatkoon ko. paikka tapahtumapaikkaa (esimerkissäsi Afganistan).

  Jos uutisen tuottaa Suomalainen mediatalo, pitäisi tälle olla erillinen metatietokenttä, jolla voidaan kertoa sijainti, jonka alueella arvellaan olevan ko. uutisen tilaajia/kiinnostuneita.

  Tällaiselle metatiedolle ei nykyisissä tietorakenteissa ole sijaa.

 2. Kiitos kirjoituksesta ja eipä kestä, tilaisuus oli mainio, vaikka paikkatietoiset palvelut ilman mediakytköstäkin olivat esillä. Minua mediaihmisenä askarruttavat käytännön konseptikysymykset:

  mihin, millä lailla ison mediatalon kannattaisi alkaa paikkatiedon merkitsemistä soveltaa, ja kuinka monta eri kerrosta metadataa oikein pitäisi laittaa – kun aivan oikein, yhdessä jutussakin voi olla monta paikkaa – missä uutisaihe on syntynyt, mistä asiasta uutisessa puhutaan, usein eri, jne. Paikkatiedon merkitys tulevaisuuden palvelujen rakentamisessa on epäilemättä merkittävä, mutta onko syytä kiirehtiä matadatan tuottamiseen ryhtymistä nyt, vai onko näköpiirissä, että saadaan joskus käyttöön joku ”hirmusofta”, joka tiedonlouhii artikkelitietokannasta riittävällä oikeellisuudella paikkatietomerkinnät paikalleen ilman että asiaan täytyy sitoa muutenkin kiireistä uutistoimittajaa kirjoitustyössään. Hyvistä ratkaisuista ja työnkulkua nopeuttavista paikkatiedonhaistelu-plugineista otetaan vinkkejä vastaan.

  Muuten, seminaarin puhujien joitain esityksiä on täällä slidesharessa; http://www.slideshare.net/event/spot-on-locative-media-and-storytelling

  • Teoriassa paras ratkaisu olisi syöttää paikkatiedot johokin ennalta määriteltyyn luokitteluun.

   Käytännössä menee siihen, että metatietojen syöttämiseen menee sitten enemmän aikaa kun varsinaiseen työhön. Hetken päästä kukaan ei syötä enää mitään. Keep it simple, st…

   Lähtisin siitä, että aluksi pelkkä uutisen tapahtuman sijainti paikannimellä riittää. Tuon paikannimen voi sitten esimerkiksi Geonames (http://www.geonames.org) palvelulla ja/tai tietokannalla muuttaa koordinaateiksi.

 3. Yksi esimerkki paikkatiedosta uutisista on Ampparit palvelun uutiskartta:

  http://www.ampparit.com/uutiskartta

  Sieltä saa myös RSS feedin, jossa on käytetty GeoRSS:ää (http://www.georss.org/Main_Page). GeoRSS:ssä on myös mahdollisuutena määritellä monimutkaisempia alueita kuin pelkkä piste.

  GeoRSS on ainakin yksinkertainen ja toimiva tapa, jota voi myös ulkopuoliset kehittäjät helposti käyttää. En nyt tiedä soveltuuko se sellaiseen tilanteiseen, jos uutisessa käsitellään useampaa paikkaa.

 4. Tietysti jos uutisfeed olisi jo valmiiksi GeoRSS-syöte, niin sitten kartalle laittaminen ei ole ongelma.

  Muutaman kerran olen kokeillut RSS-syötteen muuttamista GeoRSS:ksi ja kyllä se aika hyvin toimii. Haasteita tulee lähinnä siitä, että mistä se paikannimi oikein kaivetaan.

  Muistelen, että vanhaan hyvään aikaan uutisten alussa oli aina paikkakunnan nimi. Mutta se oli sitä paperilehti aikaa…

  • Jostain syystä tuo minun yksi kommentti ei näy julkisesti jossa mainitsin tästä. Ampparit uutispalveluhan tuottaa tuollaista GeoRSS feediä uutiskartaltaan:

   http://www.ampparit.com/uutiskartta

   En tiedä tarkkaan mistä Ampparit nuo sijaintitiedot saavat. Näyttäisi siltä, että Vartti-lehti sitä tietoa ainakin tuottaa.

   GeoRSS:stä sen verran että se tukee myös monimutkaisempia sijaintitietoja kuin pelkkä yksi piste. Siellä voi määritellä esim. alueita.

 1. Päivitysilmoitus: Vuoden 2010 kirjoitelmat « Paikkatieto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: