Inspire-verkoston vuosikokous tulossa

Inspire-verkoston 1. vuosikokous pidetään Maanmittauslaitoksen tiloissa Pasilassa to 3.6.2010. Ohjelma ja ilmoittautuminen onnistuu verkkolomakkeen kautta.

Ohjelmassa on katsaukset 1. toimintavuoteen, seuraavan vuoden toimintasuunnitelmien hyväksyminen/keskustelu ja ehkä mielenkiintoisimpana äänestykset verkoston puheenjohtajista ja työryhmien vetäjistä. Itse olen ehdolla Verkkopalvelut ja portaalit -työryhmän vetäjäksi. Jää kovin lyhyeksi tämä maakuntakierros, mutta olen luottavainen kokousedustajien viisauteen valita oikeat henkilöt oikeille paikoille. Tällä hetkellä vastaehdokkaan on Sanna Jokela.

Koko Inspire-verkoston vetäjäksi on vasta ehdolla yksi henkilö, Veli-Matti Kiviranta (Logica). Mielenkiintoista, eikö tämän verkoston vetäminen olisi mielenkiintoinen ja antoisa luottamustehtävä? Vastaehdokkaita varmaan löytyy sitten varsinaisessa kokouksessa.

Koetan raportoida kokouksen kulusta Twitterin kautta (hashtag lienee #FinInspireNet [Finnish Inspire Network] tai jotain). Tapana on ollut twiitata englanniksi, joten siitä joutuu sitten suomenkieliset kärsimään.

Advertisement

Posted on 01.06.2010, in Tapahtumat. Bookmark the permalink. 5 kommenttia.

 1. Kaikki ovat ihan kiihkona tästä Inspirestä ja varmaan pitääkin olla. Inspiren tiimoilta puhe luiskahtaa aina sellaisiin kolmikirjaimisiin lyhenteisiin että hitaampaa savolaista hirvittää. Minun väite on että kun aletaan puhua lyhenteillä tulee todistettua se, että puhuja itse ei enää ymmärrä misä puhuu. Olen aikanaan lukenut aika paljon tutkatekniikkaa ja siellä kirjallisuudessa toisteltiiin usein samoja kaavoja. Ne jotka ymmärsivät asian ja osasivat sen selittää erottuivat vahvasti niistä jotka vain toistelivat kaavoja ymmärtämättä itse asiaa.

  Tiivistäppä Pekka meille INSPIRE suomeksi jos pystyt?

  Onko se paikkatietoaineistojen jakamista standardoituina internetpalveluina verko yli ja siihen liittyvän metadatan (tietoa tiedosta) hallintaa ja louhintaa?

  timo

  ps, Saatanpa tulla tuonne Inspirekokoukseen minäkin – onhan minullakin noita kolmikirjaimisia lyhenteitä.

  • Helppo (ja ei kovin konsulttimainen) vastaus on, että lukekaa se Inspire-pikaopas. Tosin tuo pikaopas on tiedontuottajille, hyödyntämisestä ei ole vielä pikaopasta tullut. Lupailtu on.

   Manolo Frias totesi keväällä, että jos joku kysyy vielä Inspirestä: paras artikkeli olisi tämä: http://lnkd.in/2HAuk6

   Inspiren perimmäinen tarkoitus on saada ympäristöä kuvaavat paikkatiedot yleiseurooppalaisesti saataville. Kaikki kolmikirjaisimet (yleensä W*S) lyhenteet ja metadatat yms. ovat ”vain” teknisten (lue:nörttien) ohjeistusta kuinka homma pitäisi saada tehdä. En tiedä onko lähestysmistapa oikea.

   Open Data -liikkeen guru, Rufus Pollock on tosin todennut asian kaikkein selvimmin: ”We Want the Data Raw And We Want the Data Now!”.

 2. Nörttimäisesti ratkaisua voi (yksinkertaistetusti) lähteä ratkomaan esim. seuraavassa järjestyksessä 😉

  CSV, SHP, DB, XSL,XSLT, XML, WMS, WFS, WFS-T, GML, CS-W, ebRIM, WSDL, SOAP, WS, TCP/IP, HTTP, HTML

 3. Timo Ikola

  CSV = Comma separated values – todellakin toivon että tällä ei ole mitään tekemistä INSPIREN kanssa

  SHP = ESRIn vanhan tuttu de facto formaattistandardi

  DB = lienee database tai deutche bahn siis tietokanta – tätäkään ei INSIPIRE käyttäjän tarvitsisi kai murehtia

  XSL/XSLT = XML stylesheet ja niiden välinen muunnos – ei minusta juurikaan INSPIREÄ

  XML = Extensive Markup Langage – formaali datansiirtomuoto, jota sekä ihminen että kone pystyy sujuvasti lukemaan.

  WMS = Web Map Service = verkon yli tuleva standardoitu karttapalvelu jossa paikkaitietoaineisto esitetään RGB kuvan muodossa

  WFS = Web Feature Service = verkon yli tuleva standardoitu karttapalvelu, jossa vektorit tulevat ihan oikeasti

  WFS-T = sama kuin edellä mutta transactional eli editoitavissa

  WCS = Web Coverage Service = verkon yli tuleva standardoitu rasterikarttapalvelu, jossa kuvan kaikki kanavat ja pikselinarvot tulevat sellaisenaan

  WPS = Web Processing Service = verkon yli tuleva standardoitu paikkatietoprosessipalvelu, jota me Erdas miehet olemme juuri oppineet tekemään ja ajamaan

  GML = ?

  CS-W = Catalog service Web, joka lienee jonkinlainen standardoitu metatiedon jakoprosessi

  ebRIM = e business jotakin, joka liittyy läheisesti CS-W:hen

  WSDL = ?

  SOAP = Olisiko Service Oriented Application Protocoll??

  WS = ?

  TCP/IP = tietokoneiden osoitteiston ja verkkoliikenteen perusinfraa – eihän tällä voi olla INSPIRE käyttäjän vinkkelistä mitään väliä. Toimiihan tämä nyt jo joka paikassa

  HTTP = Tässähän sitä käytetään selaimella kokoajan

  HTML = kieli jolla tämäkin sivu on varmaan tehty.

  …..mutta siis pihvi on siinä, että mitkä noista ovat se INSPIRE vai soveltavilta osin ne kaikki. Kuka se INSPIRE loppujenlopuksi on ja voiko sitä syödä?

  Tuo Pekan linkki oli ihan hyvä. INSPIRE on paikkatietojen jakamista metatietoinee verkon yli standardinmukaisena palveluna, mutta miksi ihmeessä se pitää aina hämmentää tällaisen jargonin taakse.

 4. Tulin sitten valituksi Verkkopalvelut ja portaali -ryhmän puheenjohtajaksi. Kiitän luottamuksesta!

  Nyt vietetään kesälomat ja ryhmä kokoontuu sitten elokuussa ensimmäistä kertaa. Jonkinlainen toimintasuunnitelma on varmasti ohjelmassa ensimmäisessä kokouksessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: