Julkisen tiedon avoimuudesta opas tekeillä

Petri Kola, Antti Poikola ja Kari A. Hintikka kirjoittavat Liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta opasta julkisen tiedon avoimuudesta.

Oppaan syntymistä voi seurata blogista, alustavan aikataulun mukaan oppaan pitäisi olla valmiina helmikuun aikana. Saa nähdä onnistuuko.

Toistaiseksi tuntuu ihmeelliseltä, että paikkatietoihin liittyvät asiat eivät mitenkään näy oppaan kirjoitelmissa. Käsitykseni mukaan suurin osa julkisista tietovarannoista ovat paikkatietoja. Tai ainakin sisältävät epäsuoran viittauksen sijaintiin. Kun paikkatietojen julkisuudesta on INSPIRE-direktiiviin liittyen jopa tehty lainsäädäntöä (laki ja asetus). Taitaa ministeriöiden väliset raja-aidat olla sen verran korkeat vielä, että tieto ei ole liikkunut.

Tämän lisäksi julkisen tiedon vapauttamista pohditaan kolmessa työryhmässä: kaksi valtionvarainministeriöstä ja yksi liikenne- ja viestintäministeriöstä. Kuullostaa hyvältä, mutta kun työryhmien aikataulu on vuoden 2011 lopussa, niin maailma on hyvin erilainen tuossa vaiheessa. INSPIREn sääntöjen mukaan tuossa vaiheessa pitäisi olla jo liitteen I ja II mukaiset aineistot latauspalvelujen piirissä.

Advertisement

Posted on 12.02.2010, in Yleistä. Bookmark the permalink. 2 kommenttia.

 1. Moi

  Huomasin sattumalta kirjoituksesi. Käsittelemme oppaassa tietovarantoja paikkatietoa geneerisemmin. Olemme kohtuullisen hyvin perillä INSPIRE-direktiivistä ja sen toteuttamisesta Suomessa. Paikkatieto esiintyy oppaassa esimerkkinä yhteiskunnan alueesta, jolla datapolitiikka on hoidettu hyvin.

  t’

  • Hyvä, että paikkatiedot ja INSPIRE on teillä tiedossa.

   Kun on itse ”osa ongelmaa”, niin näkee asiat hieman erilaisesti: lähes kaikki tieto (ja siten myös data) on paikkatietoa. Yleensä käytetään urbaanialegendaa (”60-80% kaikesta tiedosta on sijaintiin liitettävissä”).

   Paikkatietojen datapolitiikka hoidettu hyvin? Mielestäni olemme menossa oikeaan suuntaan, mutta tie on kaikkea muuta kuin suora ja hyvin hoidettu. Tosin myötämäkeen mennään…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: