Suomen Tuuliatlas julkistettu

Suomen Tuuliatlas julkistettiin suurelle yleisölle käyttöön keskiviikkona 25.11. klo 17:00. En nyt ollut netin ääressä toteamassa selvisikö palvelu mahdollisesti ruuhkista kunnialla. Ainakaan näin aamusella ei ollut ongelmia käytössä.

Karttakäyttöliittymä on Ilmatieteenlaitoksen omaa tuotantoa (pohjalla ka-Map ja varmaan Mapserver).

Käyttöliittymässsä en havainnut pahempia puutteita. Pieni epäloogisuus on tuuliruusujen ja tuuliprofiilin tarkastelussa: onnistuu vain kun on yksi solu valittuna (yksi klikkaus kartalla). Vaikka valitsisi hyvin pieneen alueen (valittuna vain yksi solu), niin ikonit pysyvät harmaana.

 

Toinen käyttöliittymässä häiritsevä ominaisuus on zoom-työkalut. Miksi pitää olla erikseen alueeseen sisennys-zoom ja sitten portaittainen zoom? Eikö näitä olisi voitu yhdistää? Samalla logiikalla pitäisi olla myös alueeseen vähennys-zoom (zoom-, en nyt keksi tähän hyvää termiä). 

Ja voisihan se ”koko Suomen zoom” näyttää koko Suomen, eikä vaan keskiosaa. Kehittäjillä on tietysti ollut megaluokan näytöt (22″ vähintään) ja resoluutiot sitä tasoa, että pieni ihminen 1024×768/12″ -ruudulla on jäänyt unohduksiin 😉

Suurin puute on WMS-palvelun puuttuminen. En löytänyt mainintaa edes jälkitoimituksesta. Vaikka sitä on peräti Työ- ja elinkeinoministeriön toimesta mainostettu. Varmasti ne WMS-palvelut siellä ovat, mutta on korrektia olla kaivamatta. Aineiston ammattikäyttäjät eivät ole kiinnostuneita käyttämään pelkkää web-käyttöliittymää. Laiha lohtu on, että kartat saa ulos GeoTIFF:nä (ja muinakin rasterimuotoina).

Toivottavasti tämä palvelu auttaa uusien tuulivoimaloiden sijoittamisessa ja saataisiin Suomeenkin lisää tuulivoimaa.

Advertisement

Posted on 26.11.2009, in Paikkatietouutiset. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: