Hexagonin paikkatietoratkaisut

Hexagon Ab osti 2010 kesällä Intergraphin. Jo aikaisemmin Hexagon oli hankkinut omistukseensa Leican. Intergraphin kauppa sai viranomaisten hyväksynnät lokakuussa ja sen jälkeen on alkanut ankara vääntö. Tuloksia rupeaa nyt syntymään.

Ensimmäiset merkit uuden paikkatietojärjestelmien toimittajasta on nähtävissä Hexagonin kansainvälisten käyttäjäpäivien web-sivustolta. Intergraphin ex-käyttäjäpäivät on nimetty uudestaan, mukaan on tuotu Leican tuotteet (sekä laitteistot että ohjelmistot) ja Hexagonin muut mittaustuotteet. Jos joskus kannattaa osallistua kansainväliseen konferenssiin, niin nyt. Ainakin jos käytössäsi on Geomedia, Imagine tai joku muu Hexagonin ohjelmistotuote.

Nykyisten paikkatieto-ohjelmistojen osalta on ilmiselvää, että Hexagonin tarjoamassa Geomedia on ratkaisu vektoriaineistojen käsittelyyn ja Erdas (Imagine) on rasterien käsittelyn aatelia. Päällekkäistä tarjontaa on paljon ja ohjelmistojen integroimiseen mennee tämä vuosi. Sen jälkeen Hexagonilla on todella vakuuttava tarjoama haastamaan Esrin markkinajohtajuutta.

Tilanne Suomessa

Kun isot pojat hääräilevät ja järjestelevät isoja kuvioita maailmalla, niin jossain vaiheessa tilanne vaikuttaa myös suomalaiseen markkinatilanteeseen. Hexagonin tuotteiden edustus on harvinaisen monimutkainen vyyhti. Nykyisten asiakkaiden palvelut varmasti jatkuvat keskeytyksettä, mutta vakavasti otettavaa kilpailua tuskin tulee ennen vuotta 2013. Ellei joku reipas ja innovatiivinen mene esittämään radikaaleja muutoksia Tukholmaan/Atlantaan/Heerbruggiin.

Intergraph Finland

Edustaa käytännössä vain Intergraphin laitossuunnittelua. Paikkatietojen osalta ohjelmiston myynti sekä tuki- ja ylläpitopalvelut hoituvat Sito -yhtiöiden toimesta. Intergraph Finlandin omistaa Intergraph ja Siton omistaa toimiva johto.

Leica Geosystems

Edustaa Leican laitteistoja ja ohjelmistoja maanmittauksen alalla. Leica Geosystemsin omistaa Leica Geosystems AG.

Leica Nilomark

Edustaa Leican mikroskopiaan liittyviä tuotteita, suomalaisomisteinen.

T-Kartor Finland

Erdas-ohjelmistojen jakelija Suomessa ja Ruotsissa, ruotsalaisomisteinen.

Eikä tässä olleet kaikki toimijat Suomessa,  suurehko joukko muitakin yrityksiä liittyy Hexagonin tuotteisiin. Hexagon IT ei muuten sitten liity mitenkään tähän ruotsalaiseen Hexagonin. Vaikka Hexagon IT:llä onkin omaan julkaisujärjestelmäänsä liittyviä paikkatietokomponentteja.

Murroksen mahdollisuus

Ameriikasta ja muualta Euroopasta katsottuna on helppo niputtaa Pohjoismaat yhdeksi kokonaisuudeksi. Usein on käynyt niin, että tanskalaiset tai ruotsalaiset ilmoittavat syvällä rintaäänellä hoitavansa helposti kaikkien Pohjoismaiden markkinat. Suomea lukuunottamatta homma yleensä toimii: kielirajaan tämä lupaus sitten kaatuu. Ei se ruotsalainen myyntimies kumminkaan hoida hommiaan Suomessa. Suomalaiset voivat kielitaitonsa ja osaamisensa puolesta hoitaa Pohjoismaat ihan oikeasti. Mutta löytyykö riskinottoa ja uskallusta? Nyt olisi (taas) tilaisuus.

Mikäs se Joel Campbellin numero taas olikaan?

Advertisement

Posted on 14.02.2011, in Paikkatietouutiset. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: