Avoimen datan esimerkkejä

Viime aikoina olen törmännyt muutamaan ulkomaiseen avoimen datan palveluun, joita voisi Suomessakin käyttää esimerkkeinä.

Police.uk

Iso-Britannina poliisi on julkaissut web-palvelun, jossa voi alueellisesti tarkastella rikoksia ja niiden sijaintia.

Huomaa oikealla ylhäällä oleva kielisyys-nappi.

Hienoa tässä palvelussa on, että tiedot saa myös rajapintapalvelun kautta. Tätä kautta syntyy varmasti uusia käyttöliittymiä ja käyttötapoja tiedoille.

Opendata.paris.fr

Pariisin kaupunki avaa myös tietojaan open data-periaatteella. Ilmeisesti web-sivusto on ollut kovan kuorman alla, koska välillä palvelu ei ole saatavilla. Mielenkiintoista palvelussa on, että varsinaisesti ranskalaiset (tavoistaan poikkeavasti) eivät ole keksineet uusia käyttöoikeustekstejä vaan käyttävät yleisesti käytössä olevia sopimuksia.

bustime.mta.info

New Yorkissa on kokeilu käynnissä linja-auton seurantasovelluksella. Kovin vaatimaton sovellus toistaiseksi: yksi reitti seurannassa. Jonkin käsittämättön älykkyyskohtauksen seurauksena palvelusta EI ole tehty ensimmäisenä iPhone-sovellusta. Yksinkertaisen web-liittymän lisäksi on tarjolla sovelluskehittäjille rajapintapalvelu: kyllä se iPhone-sovelluskin tulee, mutta sitä ei tarvitse viranomaisen toteuttaa. Markkinat hoitavat tarvittavat palvelut/sovellukset.

Advertisement

Posted on 02.02.2011, in Yleistä. Bookmark the permalink. 3 kommenttia.

 1. Tuo Iso-Britannian poliisin palvelu on saanut vastaansa aikamoisen kritiikin: http://knowwhereconsulting.co.uk/lies-damn-lies-and-crime-maps/.

  Aina ei ole helppoa.

 2. Moi!
  Käviskö tämä ”nettiin unohtunut pilotti” tähän sarjaan kisaajaksi?
  http://transport.wspgroup.fi/hklkartta/
  Avointa dataa tämäkin ja palvelee kiireistä, kun pitää tietää, missä ratikka oikeasti on tulossa. Tässä ei tosin ole ihan kaikkia kaupungin joukkoliikennevälineitä, niin eihän tätä oikeasti ole voinut julkaista…ah ja voih, niin tyypillistä suomalaista perfektionismia?!

  • Jospa siihen olisi saanut rajapintapalvelun, vaikka KML-tiedostoja niin kuin palvelukartassa. Mutta kaikkea ei voi heti saada.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: