Paikkatietomarkkinat 2009 – 1.päivä

Paikkatietomarkkinat ovat taas täällä: loistava tilaisuus verkottua ja saada päivitys missä vanhat naamat toimivat nykyään. Muutamia yllätysvetoja, ehkä. Henkilötietolain puitteissa jätän tarkemmat yksityiskohdat juoruamatta tänne blogiin.

GIS Expo -logoa ja nimeä käytettiin aika useasti. Ehkä tässä on tarkoitus profiloitua SkiExpo-DigiExpo -sarjaan. Jos nämä saataisiin vielä samalle ajankohdalle (ehkä myös samalla lipulla) niin voisi vähentää Pasilassa ravaamista.

Avaus

Kirjoittelin aamupäivän aikana Twitteriin joitakin huomioitani. Ovat englanniksi ja tosiaikaisesti kirjoitettu, joten kirjoitusvirheitä yms. on jonkun verran.

Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Jarmo Ratia avasi paikkatietomarkkinat. YK on aktivoitunut paikkatietojen osalta myös. Haalin linkin tähän.

Avauspuheenvuoron (tai siis Keynoten) piti Pirkko Saarikivi, Foreca Consulting Oy:stä. Saarikiven mukaan suurin este (paikka)tieto perusteisten palvelujen innovointiin on eurooppalainen datapolitiikka. Suomessa aineistoja on sentään ostettavissa, joistakin eurooppalaisista maista ei tietoa saa rahallakaan. Muutaman tutkimustuloksen perusteella verotulojen kasvu kattaa kansantaloudelle aiheutetut menetykset

Tiina Tuurnala (Kansallisen INSPIRE-verkoston puheenjohtaja) alusti paneelikeskustelua. Paneelin oli saatu mielenkiintoiset osallistujat. Seuraavat huomiot tein paneelikeskustelusta:

 • Kansanedustaja Johanna Karimäki oli tehnyt hallitukselle kysymyksen koskien suomalaista paikkatietoaineistopolitiikka. Vastauksessa oli todettu, että Opetusministeriön asettama komitea/ryhmä rupeaa ratkomaan tietoaineistopolitiikkaa.
 • Nokia / Navteq kaipaa julkisia paikkatietoaineistoja oman aineistonsa ylläpitoon. Toistaiseksi käyttöehdot ovat olleet sellaisia, että Suomesta Navteq kerää pääsääntöisesti tiedot itse. Tässä(kin) menee taas rahaa hukkaan ja ilmasto lämpenee.
 • Päivän uutisesta vastasi sitten Yrjö Benson (valtion uusi IT-johtaja). Hänen johdollaan valtionvarainministeriössä valmistellaan kolmea lakia, joilla on suuri merkitys paikkatietoalan kasvulle Suomessa:
  • Laki 1: Julkiset paikkatietoaineistot tuleva maksutta julkisten organisaatioiden (valtio ja kunnat) käyttöön.
  • Laki 2: Raakadata tulee yksityisten yritysten hyödynnettäväksi ja jatkojalostettavaksi maksutta.
  • Laki 3: Tuplarekistereiden tekeminen kielletään.
 • Kaikki loistavia asioita, mutta kyynikot keksivät jo monta nippeliä: ”Mikä on raakadataa?”, ”Miten rahoitus hoidetaan?” yms. Kaikkeen ei tietysti vielä ole vastauksia, mutta toivoisin, että nuo lait saataisiin mahdollisimman nopeasti (tällä vaalikaudella?) voimaan ja käytäntöön.
 • Helsingin kaupunki on muuttanut sisäistä tietopolitiikkaansa: hallintokuntien välillä ei kerätä maksuja vuoden 2010 alusta lukien.

ProGIS ry jakoi tänäkin vuonna opinnäytepalkinnot ja kunniamaininnan. Opinnäytepalkinnot menivät Ulla Järviselle (TKK) ja Marja Vuorelle (HY maantieteen laitos). Kunniamaininnan sai kansanedustaja Jyrki J. Kasvi, joka tosin oli estynyt saapumaan paikalle.

Muita huomioita

Iltapäivän kului itselläni lähinnä näyttelyalueella pyörimiseen: tietoiskuihin tai demoihin ei oikein liiennyt aikaa.

Jostain käsittämättömästä syystä näyttelyn aukioloaikaa oli pidennetty klo 18 asti. Linkkibileet alkoivat klo 17, joten ei siellä varmaan ketään ollut tutustumassa alan uusimpiin teknologioihin. Ainakin yksi ständiapina oli päivystänyt kaikkien puolesta katkeraan loppuun asti.

Linkkibileet jatkuivat sitten todennäköisesti myöhään yöhön. Joidenkin osalta varmaan myös aamuvarhaiseen. Itse lähdin jo hyvissä ajoissa valmistautumaan toisen päivän antiin:

 • INSPIRE-työryhmät esiintyvät klo 9 lähtien.
 • Paikkatietoakatemiassa on kattavat esitykset paikkatiedoista erilaisissa tilannekuvajärjestelmissä.
 • Tietoiskuissa on valinnanvaraa. Suomen vanhin paikkatietoalan yritys (Karttakeskus) viettää 90 vuotisjuhliaan. Onnelliset (?) on kutsuttu illan viettoon.
 • Paras (ja ainoa?) messutarjous on Karttakeskuksen kirjoja 4 kpl 49€ (+ postituskulut). Kuinka monta settiä sitä ostaisi?
Advertisement

Posted on 04.11.2009, in Tapahtumat. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: