Kaukokartoituspäivät 2009

Kaukokartoituskerho järjesti perinteiset kaukokartoituspäivät viime viikolla. Tänä vuonna päiviä oli laajennettu kattamaan Nordic -maat, virallinen nimi tapahtumalle oli Nordic Remote Sensing Days

Osallistujamäärällä mitaten tilaisuutta voi pitää hyvin onnistuneena: osallistujalistalla oli 179 nimeä, joista reilut 30 oli ulkomailta. Esitelmiä oli runsaasti, parhaan kuvan saa ohjelmasta. Suurin osa esitelmistä on jo ladattavissa verkosta.

Tässä muutamia hajanaisia huomioita tilaisuudesta:

  • Suomen panostus avaruustutkimukseen on pientä verrattuna Ruotsin ja Norjan panostukseen.
  • Helmikuussa 2009 julkistetut Stolbergin raportti (alkuperäinen ja UM:n epävirallinen suomennos) pitää sisällään mielenkiintoisen ehdotuksen: pohjoismaille pitää saada oma merialueiden valvontasatelliittijärjestelmä. Tästä aiheesta ei sitten oltu kysytty mitään eri maiden asiantuntijoilta: Norja ja Ruotsin avaruushallinnot saivat tietää esityksestä vasta mediasta. Olisi tietysti hienoa saada oma satelliittijärjestelmä, mutta kustannus lienee miljardin euron luokassa.
  • Ruotsalaiset ovat päättäneet arkistoida satelliittikuvia SACCESS-palveluunsa. Pohjoismaalaiset voivat käyttä palvelua ilmaiseksi, jos joku on nyt erityisen kiinnostunut Ruotsin satelliittikuvista. Ei olisi pahitteeksi, että Suomessakin arkistoitaisiin (ja jaettaisiin) satellittikuvia, kaupalliset toimijat tuskin tätä tekevät.
  • Virolaiset menevät avaruuskilpailuissa ihan juuri suomalaisten edellä. ESTcube-1 on suunnitelmien mukaan radalla vuonna 2012. Kyllä hävettää, että suomalaiset eivät ole saaneet edes projektia pystyyn ( niin, Hutsat oli ja kuoli projektina 1990-luvulla, tätä ei lasketa). Hieman lohduttaa, että suomalaisia on mukana ja tehtävänä on testata Ilmatieteenlaitokselle kehitettyä ideaa.
  • Professori Pellikka on saanut valmiiksi ”Remote Sensing of Glaciers” -kirjan. Taitaa olla ainoa suomalainen GIS alan englanninkielinen kirja. Tulossa näköjään myyntiin juuri ennen joulua, tästä kova paketti pukinkonttiin 😉

Suunnitelmissa on pitää näitä Nordic-tasoisia kokoontumisa myös tulevaisuudessa. Kiitos anteliaiden näytteilleasettajien, päätin käyttää perjantain taloushallinnollisiin toimintoihin, joten päätössanat jäivät kuulematta.

Advertisement

Posted on 26.10.2009, in Tapahtumat. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: