Kaupunkipyörähaaste – osa 1
Viime vuonna HSL aloitti kaupunkipyörien kokeilun Helsingissä. Suosio oli valtava ja itsekin käytin useampaan kertaan pyöriä. Tänä vuonna kaupunkipyörien määrä on kasvanut huimasti ja asemat ovat laajentuneet myös Espooseen. On siis aika aloittaa Kaupunkipyörähaaste!
Kaupunkipyörähaasteessa on tarkoitus kiertää kaupunkipyöräasemat. Sarjoja voi laatia useita: kaupunginosa-, kaupunki- tai koko kaupunkipyöräverkostosarja. Itselleni sopii parhaiten tuo keskimmäinen: joten tänään aion suorittaa (ensimmäisenä?) Espoon kaupunkipyörähaasteen!

Kaupunkipyöriä Espoon Olarissa
Suunnittelu
Haasteen suorittaminen kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla. Ensin valitaan haasteen alueellinen kattavuus ja tarkistetaan pyörien lukumäärät eri asemilla. Tähän soveltuu parhaiten Kaupunkifillarit.fi -sivusto. Espoossa näyttää pyöriä olevan tasaisesti saatavilla:
Seuraavaksi ongelmaksi nousee reitinvalinta: mikä on paras/nopen reitti kulkea kaikki kaupunkipyöräasemat läpi? Perinteisessä suunnistuksessa on helppoa, kun rata on valmiiksi valittu, pitää tehdä ainoastaan paras reitin valinta rastipisteiden välillä. (Huomautus paikkatietoanalyytikoille: ei ole mitään valmista järjestelmää/aineistoa, joka tähän oikeasti sopisi. Älkää tarjoilko mitään kaupallisia tai avoimia järjestelmiä: niissä ei ole riittävästi tietoa haasteen tarpeisiin. Piste. Voi kommentoida alla, niin murskaan sitten ne teidän ns. ”perustelut” 😉
Tavallisille haasteeseen vastaaville löytyy muutamakin mahdollisuus tehdä ihan riittävän hyvä reitinvalinta. Espoon kaupunkipyörähaaste on reitinvalinnan suhteen helppo: lähdetään pohjoisesta ja edetään etelään Nokkalaan. Kaiken lisäksi Nokkalan Majakka tarjoaa haasteen suorittajalle palautumiseväät hienossa ympäristössä. Kesällä voi ehkä pulahtaa myös uimaan.
Kokeilin optimaalisen reitin valintaa useammallakin OpenStreetMap-pohjaisella välineellä. Päädyin kolmeen suhteellisen hyvään työkaluun: Skobbler, OpenRouteService ja Graphhopper. Kaikissa palveluissa voi tehdä reitinoptimoinnin pyöräilijöille ja reitin voi ladata GPX-tiedostona, jota voi sitten käyttää GPS laitteessa tai kännykässä. Lisäksi kaikissa on myös API, joten näppärät koodaajat voivat toteuttaa omia palvelujaan kaupunkipyörähaasteeseen.
Itse siirsin vielä GPX-reitit QGIS-ohjelmistoon ja tein paperikartan (työskentelen ICT-alalla, en luota sähköisiin tietovälineisiin).
Toteutus
Mukaan ei oikeastaan tarvita muuta kuin käyttöoikeus Kaupunkipyöriin. Varaan itselleni nyt kuitenkin mukaan GPS-laitteen (GPX-reitin tallentamista varten), tulostetun reittikartan, vesipullon ja pyöräilykypärän. Kamat on suunnilleen pakattu, joten klo 11 jälkeen on tarkoitus lähteä liikkeelle. Perillä Nokkalassa joskus klo 11:30 jälkeen: ajamiseen mennee reilu 20 min ja vaihtoihin sitten jotain. Raportoin tarkemmin siten myöhemmin, jos olen suorittanut Kaupunkipyörähaasteen.
Posted on 13.05.2017, in Paikkatietouutiset, Tapahtumat and tagged API, hsl, kaupunkipyörä, OpenStreetMap, paikkatietoanalyysi. Bookmark the permalink. 7 kommenttia.
Hyvä Pekka! 😀
Tram Challengen ( https://tramchallenge.com/ ) jälkeen olenkin odotellut että joku ”avaa pelin” kaupunkipyöräilyn osalta. Tuossahan on järjestävän tahon osalta loistava tulospalvelukin tarjolla. Lainaus- & palautushetket kirjataan sekunnin tarkkuudella.
Ainiin, samalla kun kierrät nuo asemat niin tarkistapas että ne on OSM:ssa oikein. Ne vietiin sinne reilu pari viikkoa sitten.
Kaikki löytyi, mutta pitää vielä tarkistaa, että onko OSM:ssä oikein
Mitenkäs se paluumatka? Ei näytä kauppamatkustajan ongelman ratkaisulta.
Ja todennäköisesti, ainakin Matinkylän tapauksessa:
A) silmämääräinen nopea reitintarkastelu+ajaminen
on paljon nopeampi vaihtoehto kuin
B) pisteiden lataus analysointiin + softien testailu+vaihtoehtojen vertailu+reitin siirto naviin+ajaminen.
Niin, ei kai tuo olekaan klassinen kauppamatkustajan ongelma: siinä kai oletus on, että lähtö- ja paluupiste on sama. Tämä on ”helpompi” ongelma, kun lähtökohtana että voi aloittaa mistä tahansa ja kaikki pitää käydä läpi 😉
Nopea kartan katsominen on hyvä tapa aloittaa. Mutta jos nyt pitäisi käydä ne kaikki Helsingin pyöräasemat läpi, niin varmaan hiukan kannattaisi käyttää suunnitteluun aikaa…
Päivitysilmoitus: Kaupunkipyörähaaste: reitin suunnittelu & optimointi avoimen lähdekoodin työkaluilla – Gispo | Avoimuus voittaa