Paikkatieto-ohjelmisto muistitikulle
Monet avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistot on helppo ladata verkosta ja asentaa koneelle. Mitään erillistä lähdekoodin kääntämistä ei tarvitse tehdä (ellei välttämättä halua) ja asennusohjelmat ovat hyvin helppoja käyttää.
Ongelmia tulee kun jostain syystä käytössä ei ole pääkäyttäjän oikeuksia: tällöin tulee nöyrtyä ottamaan yhteyttä tietohallintoon, kirjoittaa tiketti tms. Mutta on toinenkin mahdollisuus: Portable GIS.
Portable GIS sisältää QGIS paikkatieto-ohjelmiston, PostgreSQL -tietokannan (luonnollisesti PostGIS -laajennoksella), GDAL/OGR -ohjelmistot ja paljon muuta. Uusin version (4.0) on ilmestynyt tammikuussa 2014.
Portable GIS:n käyttöönotto on helppoa, tarvitset vain tyhjän USB-muistitikun (2 Gt riittää), verkkoyhteyden ja Windows-tietokoneen. Lataa Portable GIS -asennuspaketti (Younited-palvelusta, 562 Mt, tarkista myös MD5 Checksum). Kun käynnistät ladatun exe-tiedoston, niin asennus tapahtuu valitsemallesi USB-muistitikulle.
Nyt voit laittaa USB muistitikun Windows-koneeseen ja käyttää QGIS-ohjelmisto missä tahansa. Portable GIS on myös mainio tapa testata ohjelmistoja ilman asennuksia. Toinen tapa testata avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoja on ladata OSGeo Live -ohjelmistopaketti.
Portable GIS sopii mainiosti satunnaiseen, Windows-käyttöön. OSGeo Live-paketit paremmin erilaisten avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistojen kokeiluun Linux-ympäristössä. Jos siis tunnet olevasi eksyksissä Linux-maailmassa, etkä halua välttämättä opiskella uutta, niin Portable GIS on sinun välineesi. Muille suosittelen OSGeo Live:n lataamista ja kokeilua.
Posted on 04.02.2014, in Avoin lähdekoodi and tagged avoin lähdekoodi, open source, OSGeo, OSGeo Live, portable gis, PostGIS, QGIS, Quantum GIS. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.
Jätä kommentti
Comments 0