SADeOSS – esiselvitysvaiheet

SADeOSS toimintamallissa suositellaan, että avoimen lähdekoodin hyödyntäminen aloitetaan valmistelu- ja esiselvittelyvaihessa seuraavilla toimenpiteillä:

  • Oman osaamisen arviointi
  • Kartoitus avoimen lähdekoodin ohjelmistoista
  • Ohjelmistojen soveltuvuus arviointi

Osaamisen arviointi

Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen hyödyntäminen vaatii osaamista. Soitellen ei kannata lähteä sotaan, eikä pienellä jollalla avomerelle. Organisaation osaaminen koostuu yksilöiden osaamisesta. On hyvä tunnistaa oman organisaation osaamistaso avoimen lähdekoodin ohjelmistojen osalta sekä haluattessa muodostaa kehittämisohjelma, jossa siirrytään ylemmille hyödyntämisen tasoille.

Toimintamallissa on korkeimmat tasot nimetty ”Kisälli” ja ”Mestari” -nimillä. Jokaisen organisaation ei tarvitse nousta ylemmille tasoille. Hyötyjä tulee jo alemmillakin tasoilla. Ylempien tason osaajien ja organisaatioiden osaamista kannattaa hyödyntää.

Osaamistasot ja niiden tunnusmerkit on johdettu ”Open Source for the Enterprise” (Woods, Guliani / O’Reilly). Kirja sisältää myös hyviä käytännön ohjeita kuinka eri osaamistasoja voidaan kehittää systemaattisesti.

Kartoitus ohjelmistoista

Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja on tuhansia. Uusia avoimen lähdekoodin ohjelmistoprojekteja syntyy jatkuvasti. Vanhat projektit loppuvat tai ne fuusioituvat toisiin projektehin. Käytännössä on mahdotonta laatia  ja ylläpitää listaa suositelluista ohjelmistoista.

Sama asia on todettu myös Iso-Britannian hallituksen laatimassa ”Open Source Procurement Toolkit” – ohjeistossa. Tosin tästäkin huolimatta Isossa-Britanniassa on laadittu aika kattava luettelo suljetun lähdekoodin ohjelmistojen vaihtoehdoista (Open Source Options v2, PDF).

Ohjelmiston valinta

Avoimen (ja suljetun) lähdekoodin ohjelmiston valinta on hyvin monitahoinen ongelma. Ohjelmiston toiminnallisuuksien lisäksi valintaan vaikuttaa oma osaaminen, ohjelmistojen elinkaarikustannukset sekä monet muut seikat. Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen vertailu poikkeaa suljetun lähdekoodin ohjelmistoista: esimerkiksi ohjelmiston kehittäjän konkurssi tai Escrow-menettelyt eivät ole kriittisiä tekijöitä avoimen lähdekoodin ohjelmistojen arvioinnissa.

Toimintamalliin on kerätty muutamia mahdollisia kriteereitä, joiden avulla voidaan vertailla erilaisia ohjelmistoja. Ison-Britannian OSPT-ohjeistuksessa on myös kattava lista valintakriteeristä (Assessment of Software for Government v1 (PDF) ) sekä malleja elinkaarikustannusten laskemiseen (Total Cost of Ownership – things to consider v1.0 (PDF)

Advertisement

Posted on 23.11.2012, in Avoin lähdekoodi and tagged , . Bookmark the permalink. 1 kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: