Paikkatietoanalyyseistä annettava viranomaisilmoitus
YLE raportoi perjantaina 29.10.2010: Geoscoring paljastaa rahattomien asuinalueet. Uutisessa haastateltiin tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniota.
Geoscoring on ainakin minulle uusi termi. Wikipediasta löytyy ainoastaan saksankielinen selitys termille. Täysin puutteellisella saksankielen taidollani (zweibierbitte,dankeschön, viewel,gutentag) ja Googlen käännöskoneen avulla tein sellaisen tulkinnan että kyseessä on aika yksinkertaisesta paikkatietoanalyysistä: asuinpaikan perusteella päätellään henkilön luottokelpoisuus ja muita ominaisuuksia. Ei siis mitään uutta ja ihmeellistä, täysin jokapäiväistä asiaa jo 90-luvulta lähtien.
Mutta sitten tulee mielenkiintoiset lainaukset Aarniolta:
Laki edellyttää, että tällaisten automatisoitujen päätöksenteko-järjestelmien kuten geoscoringin käyttöönotosta tehdään tietosuojavaltuutetun toimistoon etukäteen ilmoitus, muistuttaa Aarnio.
On äärimmäisen mielenkiintoista kuulla ensi tiistaina Paikkatietomarkkinoiden paneelissa kuinka monta ilmoitusta on tehty tietosuojavaltuutetun toimistoon. Oma veikkaukseni on että lukumäärä on hyvin lähellä nollaa (0).
Tuosta uutisesta voi myös päätellä, että ilmoituksessa ei riitä pelkästään maininta, että tietoja analysoidaan. Kansalaisen pitää saada tietää kuinka häneen liittyviä tietoja käsitellään. Siis pelkkä ”käytämme paikkatietoanalyysejä tietojen analysointiin” on riittämätön. Pitäisi kertoa tarkemmin mihin kaikkiin tietoihin tehdään yhdistelmiä ja mihin liiketoimintaprosesseihin nämä liittyvät.
Laki on tietysti sama yritykselle kuin julkiselle sektorille.
Paikkatietoanalyytikko: oletko tehnyt jo ilmoituksen?
Posted on 31.10.2010, in Paikkatietouutiset. Bookmark the permalink. 2 kommenttia.
Pienenä tarkennuksena: tuo ilmoitusvelvoite koskee siis automatisoituja (luotto)päätöksentekojärjestelmiä, joiden toimintaperiaatteista kuluttajilla on oikeus kysellä.
Paikkatietoanalyysi kuten esim. Geoscoring ei itsessään vaadi ilmoituksia vaikkapa tutkimus- tai markkinointikäytössä.
Niin,
Mistä tämä tulkinta että ilmoitukset koskevat vain luottopäätöstentekoa tulee? Uutisoinnista ei se mielestäni selvene.
Valitettavasti Aarniolta ei ehditty paikkatietomarkkinoiden paneelissa kysyä tarkennusta tähän asiaan.
Olisi äärimmäisen tärketä saada tehtyä pelisääntöjö kuinka paikkatietoja voi ja miten ei saa käyttää erilaisissa järjestelmissä. Käräjäoikeus on hirveän huono tapa löytää oikea tapa.