Paikkatiedot influenssan seurannassa

Yleisradio kertoi perjantaina (27.8.2010) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suunnitelmista – THL perustamassa influessarekisteriä. Joissakin uutisissa kerrottiin, että tuloksena olisi karttoja sekä terveydenhoidon ammattilaisille että kansalaisille. Lisäksi kerrottiin, että vastaavia palveluja on jo muualla maailmassa.

Suomalaisten suunnitelmissa on lukea suoraan kunnallisista terveydenhoitojärjestelmistä influenssatartunnat (muutkin kuin H1N1) ja sen perusteella muodostaa tautien etenemisestä tilannekuva. Maailmalta en löytänyt vastaavaa järjestelmää: esimerkiksi UK:ssa toimiva FluSurvey perustuu vapaaehtoisten tekemiin ilmoituksiin tartuntaepäilystä.

Jos ja kun tartuntatautien tilannekuvajärjestelmä tehdään, niin ainakin seuraavat asiat olisi hyvä huomioida:

  • Pelkkä karttakäyttöliittymä ei paljon lämmitä. Tiedot olisi saatava rajapintapalveluina: WMS nyt ainakin ja sitten toivottavasti myös WFS / WCS. Näiden avulla tietoja voidaan käyttää erilaisissa paikkatietoanalyyseissä.
  • Ei raportointia hallintorajojen mukaan. Kuntarajat ovat muuttuvia: ensi vaalien jälkeen kuntia on taas vähemmän. Tilastokeskuksen ruutukoko (250 m tai 1 km) olisi hyvä pohja. Taudit tuskin noudattavat kunta- tai sairaanhoitopiirirajoja vaikka viranomaiset kuinka pyrkivät tilannetta ohjaamaan.
  • Yksityisyyden suoja tulee ottaa tarkasti huomioon. Interpoloimalla aineisto ja ottamalla huomioon alueen väestömäärä voidaan helposti tuottaa riitävän tarkkaa tietoa kansalaisten (ja median) käyttöön. Tutkijoille tulisi mahdollistaa pääsy tarkempiin tietoaineistoihin.

Suomalaisella osaamisella on mahdollista helposti ja kustannustehokkaasti tehdä tartuntatautien tilannekuvasovellus. Jos tahtoa riittää, niin ensi talveksi voidaan toteuttaa jo ensimmäiset palvelut viranomaisten ja kansalaisten käyttöön.

Helpottaisi myös potilas Saarisen elämää:

Advertisement

Posted on 30.08.2010, in Paikkatietouutiset. Bookmark the permalink. Jätä kommentti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: