Paikkatietoanalyysit laajempaan käyttöön

Paikkatietojen hyötykäyttö lisääntyy valtavalla tahdilla. Google Maps/Earth, Microsoft Bing Maps ja Nokian Ovi kartat tuovat paikkatiedot kaikkien kansalaisten saataville. Katunäkymät (Googlen tai Eniron) tuovat hyvin esiin paikkatietojen vaarallisuuden yksityisyyden suojan osalta.

Kaikki nuo edellämainitut palvelut keskittyvät kuitenkin hyvin helppoon asiaan: paikkatietojen visualisointiin. Niiden tieteelliset ”ansiot” perustuvat siihen kuinka hyvin vektori- ja rasterimuotoisia aineistoja voidaan tehokkaasti visualisoida ja tuoda karttanäkymä nopeasti käyttäjän päätelaitteelle. Siten näitä palveluja voisi kutsua karttakäyttöliittymiksi.

Paikkatietojen todellinen voima syntyy kuitenkin paikkatietoanalyysien avulla. Toistaiseksi yleisissä karttakäyttöliittymissä on käytännössä keskitetty vain hakuihin ja reitin optimointiin. Haku osoitteen, koordinaattien tai paikannimen perusteella on toteutettu kaikkiin palveluihin. Reitin optimointi ja navigointi on myös liitetty useimpiin palveluihin. Yleensä reitit optimoidaan joko ajan tai pituuden mukaan lyhyimmiksi. Liikenteen sujuvuustiedot ovat tulossa. Mutta vielä reitinoptimoinneista puuttuu taloudellisin reitti ja pienimmän hiilijalanjäljen tuottaminen. Todellinen multimodaalisuus (yhdistetään auto, julkinen liikenne, kävely, pyöräily yms.) ovat edelleen minun toivelistallani, Reissugaidi ja matka.fi ovat hyviä aloituksia.

Yksi valaiseva esimerkki paikkatietoanalyysien hyödyntämisestä löytyy etuovi.com -palvelun Markkinapuntarista. Markkinapuntarissa voi lämpökartan (minulle tämä termi ei oikein sovi, suora käännös englannin Heat Maps -termistä) avulla visualisoida asuntojen neliöhintoja ja markkinointiaikoja. Olin tätä joskus aikaisemmin jo katsonut, mutta palasin palvelun pariin erään ystäväni kommentien jälkeen. Ystäväni oli aika ihmeissään kun hänen asuinalueellaan asuntojen hinnat ovat niin erilaiset: ”Miten täällä länsiosassa (puiston vieressä) voivat asuntojen neliöhinnat olla satoja euroja vähemmän kuin itäosassa?”. Hän oli katsonut hintatietoja tuolta Etuovi.com:n Markinnapuntarista ja tehnyt omat analyysit karttojen perusteella.

Miten sinä tulkitset seuraavan kartan?

Asuntojen neliöhinnat (Espoo, Kilo)

Kartasta voisi tehdä seuraavia päätelmiä:

 • Kilonpuiston asunnot ovat useita satoja euroja arvokkaampia kuin Kilonpuistonkadun tai Trillakadun asunnot. Ainakin Googlen katunäkymien perusteella talot näyttävät ihan samanlaisilta.
 • Junaradan pohjoispuolella on paljon arvokkaamat omakotitalot kuin eteläpuolella. Eniron helikopterikuvien perusteella (Kilontien ja Ruotutien risteys sekä Linkomäki)

Kuulen jo hirveän näpyttelyn: ”Ei sitä noin voi tulkita!”. Mutta kun jo tulkitaan!

Advertisement

Posted on 04.03.2010, in Yleistä. Bookmark the permalink. 4 kommenttia.

 1. Some man

  Sanokaas nyt tyhmälle, miksi ei voisi tulkita noin?

  • Ei ole tyhmiä kysymyksiä, vastauksista en sitten tiedä.

   Tuo kartta ei ole mielestäni paikkatietoanalyysin tulos, vaan kaunis visualisointi noin 6 asuntojen neliöhintapyynnöstä.

   Tai ehkä olin epätarkka sanoissani: voi sitä noin tulkita,mutta tulkinnan tulokset ovat todennäköisesti pahasti pielessä. Jos siis on tarkoitus miettiä paljonko omasta asunnosta voisi pyytää tai paljonko asunnosta kannattaisi maksaa.

   • Some man

    Ei ole tyhmiä kysymyksiä, mutta tyhmiä kysyjiä kylläkin.

    Okei, eli ongelma ei niinkään ole tuossa esityksessä itsessään vaan tarkasteltavan otoksen pienuudesta. Lopputuloshan on tietenkin ihan sama kuin jos sinulla olisi perinteinen tilasto, jossa on vain 6 kohdetta…

 2. Esitystavassa ei ole periaatteessa mitään vikaa. Mutta kun noiden 6 kohteen arvot levitetään naapurialueille suoraan ilman muita parametrejä, niin tuloksesta tulee vääristynyt.

  Se mikä tässä pelottaa on, että jos tämmöiset yksinkertaiset analyysit leviävät päätöksenteon tukimateriaaleiksi, niin jälki tulee olemaan pahaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: